Hirdetés
. Hirdetés

Pihenni biztonságban

|

Küszöbön a nyaralás, ideje felkészülni a veszélyekre.

Hirdetés

A nyár közeledtével a hosszabb-rövidebb vakációk alatt könnyen megfeledkezünk azokról a biztonsági intézkedésekről, amelyeket otthon ösztönösen betartunk. A Kaspersky Lab szakértői most elárulják, hogy honnan bizonyosodhatunk meg arról, hogy biztonságos-e a hotel Wi-Fi kapcsolata, hogyan vásároljunk online jegyeket biztonságosan, és hogy mit tegyünk, ha ellopják, vagy elveszítjük a készülékünket.

Hirdetés

A szállodák, éttermek, irodaházak gyakran kínálnak táblagépeket szabad használatra a vendégeik számára. A felhasználók ezeken dolgozva gyakran hagynak hátra személyes információkat. Azonban nem tudhatjuk, hogy esetleg keyloggert, vagy más malware-t telepítettek-e az eszközön, amely megjegyzi a begépelt adatokat, például a felhasználónevünket vagy jelszavunkat. Ezeket a készülékeket inkább csak publikus weboldalakról történő információgyűjtésre használjuk, tehát kerüljük az online vásárlást, vagy az üzleti teendők elintézését, például a dokumentumok szerkesztését, illetve semmiképp se látogassunk meg olyan oldalakat, amelyek jelszót igényelnek.

A Kaspersky Lab 2014-ben fedte fel a Dark Hotel nevű, célzott támadássorozatot, amely hatékonyan tört be korábban biztonságosnak hitt szállodai hálózatokba, mind magán-, mind nyilvános rendszerekbe. A kiberbűnözők megvárták, míg az áldozat becsekkolás után rácsatlakozott a hotel Wi-Fi hálózatára, majd egy tényleges, legális szoftver frissítésének álcázott backdoor programot telepítettek vele. A backdoor program amint a rendszerbe kerül, még több olyan eszközt tölt le, melynek segítésével adatokat gyűjthet a rendszerből, és ellophatja a böngészőkben beírt jelszavakat és más személyes adatokat.

Leszögezhetjük, hogy bár mindig fontos, hogy a szoftvereinket frissítsük, de utazás során mindenképp győződjünk meg arról, hogy a letöltés a hivatalos gyártó oldalán keresztül történik: ha a számítógép kiírja, hogy szoftverfrissítésre van szükség, ne kattintsunk automatikusan a letöltés és az installálás gombra, mert ezzel könnyen lehet, hogy malware-t telepíthetünk.

 

Ha olyan célra kell az internetet használnunk, amely érzékeny adatot tartalmazhat, akkor gondoskodjunk a biztonságos kapcsolatról:

• Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát, kiváltképp, ha a hálózat nem jelszóval védett: a hackerek gyakran Wi-Fi hotspotokat hoznak létre nyilvános helyeken, hogy megszerezzék az adatainkat. Ezeknek gyakran megtévesztő, hivatalosnak tűnő nevük van, ezért különösen fontos, hogy a valós Wi-Fi szolgáltatás pontos nevét tudjuk. Ajánlatos csakis jelszóval védett hálózatokra csatlakozni. Ezek akkor is védelmet nyújtanak, ha a Wi-Fi hálózat jelszava bárki számára elérhető, mivel a közös jelszó egyedi munkafolyamat-azonosító kulcsot generál minden egyes felhasználó számára, így az adatainkat senki nem tudja visszafejteni, akkor sem, ha tudja a Wi-Fi jelszavát.

• Hasznájunk virtuális magánhálózatot (VPN) az internetelérésünkhöz, és kapcsoljuk ki a vezeték nélküli szolgáltatásokat és hálózati kapcsolatokat, amikor nem vagyunk csatlakozva a VPN-re, ezzel megelőzhetjük az illetéktelen hozzáférést. Azok a weboldalak és e-mail szolgáltatók, melyek a https előtagot használják és egy bezárt lakatot mutatnak a böngészőben, automatikusan titkosítják az adatainkat. Azonban sokkal biztonságosabb, ha minden átmenő forgalmat titkosítunk nyilvános hálózat használatakor, azzal, hogy használjuk a VPN-t. Számos vállalatnak van saját vállalati VPN-je, de magunk is előfizethetünk VPN szolgáltatásra (például a Black Logic, a HotSpotVPN, a Proxpn vagy a StreamVia) akár egy adott időszakra, vagy egy évre előre is.

Amikor online vásárolunk belépőjegyeket vagy szállást foglalunk, a következőket tartsuk szem előtt:

• Bizonyosodjunk meg róla, hogy a pénzünket kezelő szolgáltatás biztonságos (zöld lakat, titkosított HTTPS kapcsolat).

• Futtassunk egy olyan vírusirtó programot, amely rendelkezik beépített safe money funkcióval.

• Minden fiókunkhoz válasszunk egyedi jelszót és kettős hitelesítést, amikor csak tudunk – ez azt jelenti, hogy a bejelentkezésünket meg kell erősítenünk egy SMS-ben, vagy e-mailben a kapott kóddal. Ha ilyen megerősítő üzenettel találkozunk, anélkül, hogy megkíséreltük volna a bejelentkezést, akkor valószínűleg itt az ideje egy biztonsági vizsgálat futtatásának a számítógépen és egy új jelszó létrehozásának, mivel ez azt jelentheti, hogy valaki rendelkezik a jelszavunkkal és próbál a fiókunkba belépni.

A fizikai biztonságra szintén nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen az adataink bármikor veszélynek lehetnek kitéve, amikor felügyelet nélkül hagyjuk az eszközünket utazás közben. A készülékeket hajlamosak vagyunk elveszíteni, illetve gyakran el is lophatják őket. Az elővigyázatossági intézkedések közé tartozik, hogy tájékozódjunk az eszközünkre elérhető lopás elleni lehetőségekről. Ilyen például, az ingyenes Kaspersky Phound! alkalmazás okostelefonokra és táblagépekre, amely csak úgy, mint a Kaspersky Lab fogyasztói termékei, beleértve a Kaspersky Internet Security - multi-device-t, számos funkcióval segít elhelyezni térképen az eszközt GPS, GSM vagy WiFi hálózat alapján, és bekapcsol egy riasztó jelzést addig, amíg a tulajdonos be nem írja a titkos jelszavát, vagy eltávolít minden személyes adatot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.