Hirdetés
. Hirdetés

Pillanatok alatt összedobható egy adathalász weboldal

|

Egy újfajta eszközkészlet rendkívül megkönnyíti az adathalász bűnözők dolgát, akik az átverős oldalon az áldozatok e-mail fiókjainak jelszavát tudják kicsalni.

Hirdetés

Egy kiberbűnöző-csoport olyan új adathalász eszközkészletet fejlesztett ki, amelyik az áldozathoz alkalmazkodva, valós időben változtatja meg az álcázott, titokban mindenféle "rosszaságot" művelő oldal logóját és szövegét. A LogoKit nevű eszközkészletet már javában alkalmazzák is a bűnözők, állítja a RiskIQ biztonsági cég, amelyik nyomon követte a szoftver pályafutását.

Hirdetés

A RisIQ szerint az elmúlt héten több, mint 300 domainban, az elmúlt egy hónapban pedig több, mint 700 helyen telepítették a LogiKitet. Az eszköz adathalász hivatkozásokkal csalja az áldozatot a site-ra, majd egy külső szolgáltatásból behozza cégének logóját. Az áldozat email-címét feltölti az email- vagy felhasználónév-mezőbe, azt a látszatot keltve a célpontban, hogy valamikor korábban már bejelentkezett a helyre. Ha ezek után gyanútlanul beírja a jelszavát, a LogoKit egy AJAX keresést hajt végre, és a célpont email-címét, illetve jelszavát elküldi egy külső címre, majd átirányítja a felhasználót a valóságos vállalati webhelyre.

A LogoKit mindezt beágyazható JavaScript függvényekkel éri el, amelyeket bármilyen generikus bejelentkező űrlaphoz vagy HTML dokumentumhoz hozzá lehet adni. Ez a megoldás eltér a szokásos adathalász eszközkészletekétől, amelyek pixel-pontosan utánozzák a cégek hitelesítő oldalát.

Az eszközkészlet modularitása miatt bármely vállalat ellen felhasználható,  és a bűnözők hetente több tízezer támadást tudnak végrehajtani vele. Kis mérete miatt bonyolult szerverösszeállítást sem igényel, és meghekkelt helyekről, vagy törvényes oldalakról is hosztolható. Sőt, mivel JavaScript fájlokból áll, a hosztolásához olyan megbízhatónak ítélt szolgáltatások is felhasználhatók, mint a Firebase, a GitHub és Oracle Cloud, amelyek a nagyvállalati környezetekben fehér listán szerepelnek, és betöltésüket nem követi semmilyen riasztás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.