Hirdetés
. Hirdetés

QNAP Virtual JBOD

|

A lehető legjobb storage-kihasználtság érdekében olykor átszervezésekre kényszerülünk. A Virtual JBOD segít abban, hogy a kapacitás bővítése fájdalommentes legyen a kis- és középvállalkozások számára.

Hirdetés

Nem létezik elég nagy merevlemez és természetesen elég nagy befogadóképességű NAS sem, a kezelendő adatmennyiség a vállalkozás fejlődésével és az idő múlásával folyamatosan nő. Sokféleképpen elégíthetők ki az igények: újabb NAS-ok üzembe állításával, a meglévő merevlemezek cseréjével vagy tárolóhálózat (SAN) kiépítésével. Az évek során a NAS-ok tudása egyre bővült ezen a téren is, a RAID kötetek üzem közben bővíthetők és a blokkalapú hálózati tárhelykezelés (iSCSI protokoll) alkalmazása is meglehetősen kiforrott és általános.

Azonban a lemezek nagyobbra cserélése csak egy szintig járható út, hiszen a meghajtók kapacitása korlátos, az újabb kiszolgálók telepítése pedig költséges és menedzselési nehézségeket vethet fel. Mind a meglévő vas, mind a kapacitás kihasználásában ezeknél rugalmasabb megoldást nyújthat a QNAP kisvállalati modellekben egyre általánosabban alkalmazott Virtual JBOD technológiája, a hagyományos JBOD-re emlékeztető tömbkezelés megvalósítása tárolóhálózaton.

 

Elosztott terhelés
A hagyományos JBOD a NAS-on belül elhelyezett meghajtók kapacitását adja össze egy nem redundáns, ezért a merevlemez-meghibásodásoktól nem védett kötetté. Előnye, hogy bár eltérő kapacitású meghajtókból is állhat, mégis a kötet teljes kapacitása egyben vehető igénybe, a rendszer automatikusan osztja el az adatterhelést a lemezek között. A RAID 1-es és fejlettebb kötetek ugyanezt teszik, egy vagy több meghajtó kapacitását feláldozva a biztonság oltárán: az adatok egy (RAID-szinttől függően több) lemez kiesése esetén is maradéktalanul hozzáférhetők maradnak, és a hibás merevlemezek cseréjét követően automatikusan újraépül a redundáns tömb is.

Nyilvánvaló előnyeik ellenére azonban csak korlátozottan rugalmasak: a lemezek egyesével nagyobbakra cserélhetők ugyan, ám csak egy NAS készüléken belül helyezkedhetnek el, az átállás pedig hosszú órákig eltarthat. A modern QNAP készülékeken kialakíthatók rugalmasabban kezelhető, bővíthető tárállományok (storage pool) is, melyek extra biztonsági és kényelmi szolgáltatásokat is hoznak magukkal, de ezek sem képesek túllépni a hardver korlátain (rekeszek száma, külső meghajtók csatlakozási lehetőségei).

A Virtual JBOD a QNAP professzionális modelljeiben (x89, x82, x80, x79, x71, x70, x63, x53 sorozatok és IS-400 Pro) elérhető szolgáltatás, melynek segítségével iSCSI LUN-ként azonnal tárhelyet foglalhatunk, válogatva a más NAS-okon felkínált tárállományok között. Egy NAS-hoz legfeljebb nyolc másik NAS-ból rendelhető ily módon tárolókapacitás, emellett kihasználhatók a központi szerepet játszó készülék saját rekeszei és külső meghajtói is. Az iSCSI protokoll IP-alapú összeköttetést valósít meg a helyi hálózaton vagy akár interneten keresztül, így könnyen megoldhatók a távoli mentések is.

 

Jobb hibatűrés
Amennyiben a távoli NAS - például vonalhiba, címváltozás miatt - elérhetetlenné válna, akkor erről hibajelzést ad a rendszer, majd megpróbálja automatikusan újjáépíteni a kapcsolatot. Már a QNAP kisirodai modelljei is lehetővé teszik több Gigabit Ethernet csatlakozás nyalábolását (link aggregation), ami többszörös sávszélességet és hibatűrő kapcsolatot eredményez. A Port Trunking-támogatás a terhelés kiegyenlítését is megoldja. A fentebb sorolt QNAP modellek 10GbE/40GbE interfésszel rendelkeznek, ami lényegesen nagyobb áteresztőképességgel dicsekedhet, mint a hagyományos JBOD külső vagy akár belső meghajtók esetén (USB 3.0, SAS 6Gb vagy 12Gb).

A QNAP megszokott Tárkezelő alkalmazása adja a központosított felületet, amiben egységesen kezelhetők a különféle NAS-okon felkínált kapacitások. A VJBOD révén ezek virtuális lemezként vehetők használatba és ugyanúgy kezelhetők a Tárkezelőben, ahogy a fizikai meghajtók. Emiatt a kihasználtsághoz megfelelő rugalmasságot is biztosít a rendszer, a VJBOD lemezek más NAS-ok és virtuális gépek számára is felajánlhatók, biztosítva az adatok zökkenőmentes használatát és a komplett migrációt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.