Hirdetés
. Hirdetés

Riasztást adott ki a Kibervédelmi Intézet, senki se nyissa meg az ezzel a tárggyal érkezett emaileket!

|

Csalók által terjesztett káros tartalmakra hívja fel a figyelmet a Kibervédelmi Intézet.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban egyre több az ukrajnai helyzetre hivatkozó, rosszindulatú programot tartalmazó e-mail, ezért a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre.

Mint az a közleményükben leírták, a "Helyzet az EU ukrajnai határainál" című levéllel támadnak a csalók. Bár feladójuk látszólag az Európai Bizottság, valójában azonban káros hivatkozásokat, valamint rosszindulatú csatolt fájlokat tartalmaznak.

Hirdetés

A levélben lévő hivatkozásra kattintva a letöltött fájlokkal együtt egy csaló programot is futtat a megtévesztett áldozat.

Azt javasolják, hogy senki ne kattintson rá olyan linkre, amelyet ismeretlen küldőtől kapott, ne töltsön le olyan fájlt, amely nem megbízható forrásból érkezett! Mindenképpen használjon vírusirtót, ne engedélyezze a makrókat, mobilalkalmazás esetén is fordítson arra figyelmet, hogy ellenőrizze a megbízhatóságát (az engedélyeket).

A félrevezető weboldalak, a főleg közösségi médiában szervezett, hamis adománygyűjtések, az adathalász e-mailek és a dezinformációt terjesztő, hatásvadász cikkek célja egyértelműen az emberek megtévesztése.

Tekintettel a jelenlegi helyzetre bárki kaphat például olyan csaló e-mailt, amelyben a menekültek, illetve a háborús területeken élők támogatására kér pénzt vagy kriptovalutát a feladó. Más bűnözők úgy akarják a gyanútlan internetezők adatait megszerezni, hogy az egyik fél védelmének álcázott akció részeként túlterheléses támadásba (DDoS) próbálják bevonni őket - figyelmeztettek.

Az elkövetkező időszakban a kibertérben várható aktívabb tevékenység, ezért ha valós segítséget kíván adni a háború elől menekülőknek, akkor csatlakozzon a Computerworld kiadója által szervezett kezdeményezéshez, ha pedig a vállalatokat veszélyeztető kiberbűncselekményekre kíváncsi, látogasson el a Computerworld által szervezett SecWorld konferenciára, ahol Halász Viktor r. százados, mb. osztályvezető, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának vezetője tart előadást a témában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.