Hirdetés
. Hirdetés

Senki titkosítását nem törné fel az FBI

|

A magánélet védelme és a biztonság közötti "feszültséget" a polgároknak kell feloldaniuk az FBI igazgatója szerint

Hirdetés

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda igazgatója a Lawfare Blogon közzétett bejegyzésében arról írt, hogy az ügynökségnek nem áll szándékában senki titkosítását feltörni, vagy mesterkulcsot szabadjára bocsátani az olyan, titkosítással védett eszközökhöz, mint az iPhone.

A bejegyzés a múlt heti eseményeket követően került a blogra, amikor az FBI bíróság útján követelte az Apple-től, biztosítsa számára a technológiát, amellyel feltörheti a tavaly decemberi San Bernardino-i terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone 5c telefonját. A bírósági rendeletet követően heves vita alakult ki, amelyben a követelést elutasító Apple és az FBI is vehemensen védte álláspontját.

James Comey, igazgató, FBI

Technológiai segítségre azért lenne szüksége az FBI-nak, mert a jelszó - valójában egy négy számjegyből álló kód - tíz sikertelen beírása után a telefon törölheti a rajta lévő adatokat, illetve minden sikertelen próbálkozás után egyre hosszabb idő múlva engedi az újabb kísérletet. A biztonsági funkció kiiktatásával nyers erővel is könnyen és gyorsan végigpróbálható lenne a négy számjegy összes lehetséges kombinációja.

- A bírósági rendelettel csupán lehetőséget szeretnénk kapni arra, hogy kitaláljuk a terrorista belépési kódját, elkerülve annak veszélyét, hogy a telefon közben gyakorlatilag megsemmisítse magát, vagy a folyamat egy évtizedig eltartson - írta Comey.

Sheri Pym, a kaliforniai központi körzeti bíróság rendőrbírája a múlt héten, csütörtökön rendelte el, hogy az Apple segítse az FBI-t a különböző kódkombinációk kipróbálásában az iOS 9-es verzióját futtató, lezárt iPhone 5c okostelefonon, és ha szükséges, ehhez zárt szoftverkódot is átadjon az öntörlő funkció kiiktatása érdekében.

Comey úgy fogalmazott, nem vehető biztosra, hogy a telefon olyan információkat tartalmaz, amelyek további terroristák elfogását segíthetik.

- Nem nézhetünk ugyanakkor az áldozatok szemébe, és a tükörbe sem, ha nem követjük ezt a nyomot - írta az igazgató, hozzátéve, hogy az új technológia "komoly feszültséget" idézett elő a két érték, a magánélet védelme és a biztonság között.

A felhasználóknak címzett levelében Tim Cook, az Apple vezérigazgatója viszont arról írt, hogy a kormány hátsókapu megnyitását kéri az iPhone-okhoz.

- Más terminológiát használhat az FBI az eszköz leírására, de ez senkit ne tévesszen meg - fogalmazott Cook. - Az iOS biztonsági funkciókat megkerülő verziójának létrehozása kétségtelenül hátsókaput nyitna.

A magánélet védelme mellett síkra szálló vezérigazgatót technológiai cégek és jogvédő csoportok is támogatásukról biztosították. Mások azonban véleményüknek adtak hangot, hogy a cégnek segítenie kellene a nyomozást, főleg, hogy egyetlen eszköz feltörésének technológiai támogatására kérték, és az egy emberáldozatokat követelő támadást végrehajtó terroristáé volt.

Comey korábban már beszélt arról, hogy a titkosítás megnehezíti az FBI munkáját, mert a terroristák titkosított eszközök útján kommunikálnak, de tavaly októberben még azt mondta, hogy az amerikai törvényhozás egyelőre nem próbál szabályozással változtatni a helyzeten, és inkább kompromisszumos megoldást keres az iparággal.

Mostani blogbejegyzésében, úgy tűnt, az Egyesült Államok polgáraihoz fordult. Anélkül, hogy ezt konkrétan kifejtette volna, lényegében arról írt, hogy a magánélet védelme és a biztonság közötti ellentmondást nem a technológiai cégeknek vagy az FBI-nak kell feloldania, hanem az amerikaiaknak.

- Nem sodródhatunk csak úgy valamilyen megoldás felé, és nem engedhetjük meg, hogy a leghangosabban vitatkozók ebbe vagy abba az irányba szorítsanak bennünket, mert a helyes megoldás, a helyes egyensúly megtalálása minden amerikai számára nagyon hosszú időre fontos lesz - írta Comey.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.