Hirdetés
. Hirdetés

Snowden leleplezés: a Microsoft is nyugtatna

|

Nem csak a Google, a Microsoft is szeretne több információt közzétenni a titkosszolgálatoknak a felhasználókra vonatkozó kéréseivel kapcsolatban.

Hirdetés

A Microsoft június 19-én nyújtotta be beadványát a külföldi hírszerzés felügyeletére vonatkozó törvény (FISA) alapján felállított bírósághoz (FISC), egy nappal a Google hasonló beadványa után - jelentette be a FISC.

 

A két amerikai számítástechnikai óriáscég - állítása szerint - felhasználóit és ügyfeleit kívánja megnyugtatni Edward Snowdennek, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának a leleplezései után.

Az NSA a PRISM fedőnevű program keretében, normális esetben az Egyesült Államok külföldi hírszerzését felügyelő bíróság (FISC) végzései által felhatalmazva, az Egyesült Államokon kívül tartózkodó külföldi személyek internethasználatát figyeli meg. A gyakorlatról az NSA egy volt szerződéses alkalmazottja, Edward Snowden számolt be a The Guardian brit és a The Washington Post amerikai lapnak. A nagy internetes szolgáltató cégek visszautasították a vádat, miszerint az NSA és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "közvetlen" hozzáféréssel rendelkezne ügyfeleik adataihoz. Jogszabály tiltja ugyanakkor, hogy az érintett vállalatok konkrét információt közöljenek arról, hogy a nemzetbiztonsági hatóságoktól hány megkeresést kaptak a külföldi hírszerzési megfigyelési törvény (FISA) alapján.

"A média tévesen állította, hogy a PRISM programmal az amerikai kormányzat közvetlenül kémkedhetett a Microsoft és más elektronikus távközlési szolgáltató cég szerverein" – áll a Microsoftnak a bíróság által idézett beadványában.

A Microsoft hangsúlyozta: továbbra is azon van, hogy javítást adjanak e téves közlésre, amely szerint állítólag közvetlen hozzáférést biztosított volna az amerikai kormányzat részére szervereihez és hálózataihoz.

A Microsoft - hangsúlyozva, hogy nincs titkolnivalója - kérte a bíróságot, engedélyezze a nemzetbiztonság érdekében hozzá intézett kérésekre vonatkozó információk közzétételét.

A Google-hoz hasonlóan a Microsoft ügyvédei is úgy vélik, hogy az Egyesült Államok alkotmánya Első módosítása értelmében a cégeknek joguk van megvédelmezni az érdekeiket a kémkedéssel szemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.