Hirdetés
. Hirdetés

Sokmillió androidos eszközt veszélyeztet a Qualcomm hibája

|

Egy biztonsági résen keresztül a rosszindulatú alkalmazások hozzáférhetnek az SMS-einkhez és a hívásnaplónkhoz.

Hirdetés

A FireEye szekemberei nemrég olyan sebezhető pontot fedeztek fel a Qualcomm lapkákkal felszerelt mobiltelefonok egyik androidos komponensében, amelyet kihasználva a tolvajok hozzáférhetnek az SMS-ekhez, hívásnaplókhoz és más érzékeny adatokhoz. A biztonsági rést a "netd" nevű összevető tartalmazza, amit a Qualcomm öt évvel ezelőtt módosított. Bár a hibát egy biztonsági javítással  márciusban orvosolta a cég, ezt a foltot a régebbi készülékek, amelyeket már nem támogat gyártójuk, nem tudják letölteni, így ők továbbra is védtelenek.

A Qualcomm lapkái igen népszerűek a mobilgyártók körében, úgyhogy a FireEye szerint többszáz típust érint a gond. És mivel világszerte 1,4 milliárd aktív Android-eszközt használnak, a veszélyeztetett készülékek száma milliókra tehető. A Qualcomm egyik biztonsági tanácsadója szerint a probléma érintheti az összes Android Jelly Bean, KitKat és Lollipop kiadást.

A hibát a Google májusi androidos biztonsági bulletinje is tárgyalja, és nagyon veszélyesnek ítéli, mivel rendkívül magas szintű josultsághoz juttatja a rosszindulatú programokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.