Hirdetés
. Hirdetés

Stagnál a biztonsági készülékek piaca

|

Az ukrán-orosz válság visszaveti a régiót, de az UTM appliance-ek így is kelendők.

Hirdetés

Az International Data Corporation (IDC) negyedéves, regionális jelentése (Europe, Middle East, and Africa Quarterly Security Appliance Tracker) szerint a biztonsági készülékek (appliance-ek) európai, közel-keleti és afrikai piaca 2014 első negyedében 785,5 millió dollárt tett ki, ami éves összehasonlításban 1,4 százalékos csökkenésnek felel meg. A szállítók ebben az időszakban 171 359 darab készüléket értékesítettek, a tavalyi év első negyedéhez képest 2,3 százalékkal kevesebbet.

Ennek ellenére az IDC arra számít, hogy a biztonsági készülékek regionális piaca 2018-ig évente átlagosan 6,3 százalékkal bővülni fog, és mérete eléri majd a 4,4 milliárd dollárt.

A szállítók élmezőnyét a Cisco kereken 19 százalékos piaci részesedéssel vezeti, az első három hónapban 1,8 százalékra (az egy évvel korábbi 0,9 százalék kétszeresére) növelte előnyét legközelebbi versenytársával, a Check Pointtal szemben

Ismét jól teljesített az UTM készülékek eddig is legnagyobbnak számító termékkategóriája. Értékalapon számolva az egységes fenyegetéskezelésre megoldást adó készülékek forgalma 16,1 százalékkal a teljes piac 48,7 százalékára nőtt az első negyedévben.

 

– Lassulást tapasztaltunk a biztonsági készülékek piacán Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 2014 első negyedében, annak ellenére, hogy az ipari termelés és ezzel együtt a gazdaság a kilábalás egyértelmű jeleit mutatta Kelet- és Nyugat-Európa országaiban egyaránt – mondta Oleg Sidorkin, az IDC vezető elemzője. – Várakozásaink szerint azonban a biztonsági készülékek iránti kereslet az év hátralevő részében nőni fog, bár az ukrán politikai válság és az orosz gazdasági recesszió kihat majd a számok alakulására, tekintve, hogy a múltban éppen Oroszország volt a biztonsági készülékek egyik legdinamikusabban fejlődő piaca.

Gyengélkedett a biztonsági készülékek piaca a nyugat-európai régióban is, ahol az első negyedévben a térség átlagát felülmúlva, de csupán 0,5 százalékkal, 607,37 millió dollárra tudott nőni a forgalom. Az IDC előrejelzése szerint azonban a 2018-ig terjedő időszakban itt is évi átlag 6,8 százalékos növekedésre lehet számítani, így a piac mérete akkor már el fogja érni a 3,46 milliárd dollárt.

– A biztonsági fenyegetések gyorsan fejlődnek, a támadások egyre összetettebbé és kifinomultabbá válnak, és minden eddiginél nagyobb kockázatot jelentenek a szervezetek számára, méretüktől függetlenül – mondta Romain Fouchereau, az IDC kutatásvezetője. – Az UTM készülékek jelentik a hálózatvédelem legegyszerűbb és leghatékonyabb formáját, nem véletlenül ez a termékkategória volt az egyetlen, amely nőni tudott a piacon. A következő öt évben a szállítói bevételek több mint fele az egységes fenyegetéskezelő megoldások értékesítéséből származik majd a biztonsági készülékek nyugat-európai piacán.

Közép-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában ezzel szemben 7,5 százalékkal 178,13 millió dollárra esett vissza a biztonsági készülékek forgalma 2014 első negyedében. A jelentős csökkenésért elsősorban a kelet-ukrajnai konfliktus következtében előállt orosz gazdasági és politikai helyzet okolható. Az orosz szervezetek, különösen azok, amelyek a kormányzattal is kapcsolatban állnak, sokkal óvatosabbak lettek a nyugati szállítóktól származó IT-biztonsági megoldásokkal szemben. Mindez a kínai gyártóknak lehet jó hír, amelyek akár meg is erősíthetik pozíciójukat az orosz biztonsági piacon.

Az első negyedéves adatok, és az elmélyülő ukrán-orosz válság miatt az IDC lefelé, 7,2 százalékról 1,7 százalékra módosította a kelet-európai, közel-keleti és afrikai piacokra adott, 2014-es előrejelzését, amely az értékalapon számolt növekedés várható mértékét mutatja. A gazdaság, és ezzel együtt az IT-költés élénkülésére a két országban csak azt követően lehet számítani, hogy a fegyveres konfliktus véget ért. Az alrégió egészében viszont a biztonsági készülékek piaca 2018-ig évente átlagosan 7,9 százalékkal nőhet, ugyancsak értékét tekintve.

– Lengyelország, Magyarország és Törökország a leggyorsabban növekvő piacok közé tartozott az év első három hónapjában – mondta Sidorkin. – Miután a gazdasági kilábalás lendületet vett Európában, és a biztonsági készülékek iránti kereslet csökkent Ukrajnában és Oroszországban, Közép-Európa fejlődő piacain várjuk a legnagyobb növekedést 2014 egészében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.