Hirdetés
. Hirdetés

Szakértői beszélgetés a biztributor szervezésében - fókuszban a nemzetközi kiberháború

|

Mit látunk Ukrajnában, a nemzetközi színtereken és hazánkban? Mik ennek a magyarországi következményei? Tudjon meg minden exkluzív információt a szakértőktől!

Hirdetés

Március 9-én (szerdán) a biztributor online szakértői beszélgetést szervez az ukrán-orosz helyzet tükrében kialakult nemzetközi kiberháborúról. Az eseményen dr. Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, Balogh Turul, a ComputerWorld külsős szakértője és Nemes Dániel, a biztributor elnökeként a Mandiant, a Trellix I FireEye és a Bitdefender hazai képviselője osztja meg egymással és a regisztrált résztvevőkkel szakértői álláspontját.

Az elmúlt napokat meghatározó orosz-ukrán konfliktus nemcsak a klasszikus hadszíntereken zajlik, hiszen hetek óta komoly offenzívák (túlterheléses támadások, információs műveletek, zsarolóvírus támadások, stb.) érik az ukrán létfontosságú és állami rendszereket (minisztériumi weboldalakat, a rendvédelmi szervek oldalait, vagy épp pénzintézetek weboldalait és szolgáltatásait lehetetlenítik el).

Hirdetés

Mindezek mellé párosul egy olyan romboló és dezinformációs kampány, ami totálisan képes megágyazni Ukrajna destabilizációjához.

Érdemes eljátszani a - szörnyű - gondolattal, hogy miután a stratégiai célpontokat elfoglalták, megsemmisítették Ukrajnában, milyen pánik törne ki, ha mondjuk a sok menekülő ember azzal szembesülne a zsúfolt utakon, autópályákon, hogy nem működnek már a lámpák, nincs köztéri világítás, nem tudnak tankolni, vagy nem tudnak pénzt felvenni az ATM-ekből, mert nem működnek a banki rendszerek. És sajnos ugyanez igaz lehet egy-egy sajtóorgánumra is (erre is volt számtalan példa az elmúlt időszak alatt), vagy kibertámadás érhet egy létfontosságú egészségügyi intézményt, esetleg a tömegközlekedési hálózatot is.

A sokrétű kibertámadási forma közül szükséges kiemelni az ún. adattörlő kártevőket (wiper-eket), mivel úgy tűnik, hogy ezek alkalmazása kulcskérdés lett a jelenlegi szituációban, így az ellenük való fellépés, védekezés is kulcskérdés, egy-egy rendszer esetében akár sorsdöntő is lehet. Biztonsági szakértők eddig három wiper-t azonosítottak, amelyeket már bevetettek Ukrajnában az állami és pénzügyi szervezetek ellen, abból a célból, hogy működésképtelenné tegyék a vonatkozó informatikai rendszereket. Mindhármat - valószínűleg - kifejezetten a jelenlegi geopolitikai konfliktus miatt hozták létre, azért, hogy az ukrán rendszereket támadják velük.

A kibertér jelenségei között látni lehet, hogy a támadások jelentős része egyértelműen Oroszországhoz köthető, és a gyártók exkluzív információkkal segíthetnek az információs zaj közti eligazodásban. Ukrajna, miután segítséget kért az EU-tól, kvázi kiberhadsereget toboroz a neten, de már olyan hackercsoportok is megjelentek a színen, mint az Anonymous vagy éppen a Conti.

A webinar arra is alkalmas lehet, hogy a résztvevő szakértők tolmácsolásában, elsőkézből származó információk segítségével hiteles tájékoztatást biztosítson az érdeklődők számára.

Mit látunk Ukrajnában, a nemzetközi színtereken és hazánkban? Mik ennek a magyarországi következményei?

Tudjon meg minden exkluzív információt a szakértőktől! Esemény regisztráció >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.