Hirdetés
. Hirdetés

Szegeden lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa

|

Itt elsősorban az oktatási feladatok, valamint a NATO-s elkötelezettségekkel összefüggő kutatások és feladatok lesznek előtérben.

Hirdetés

A Szegedi Ipari Parkban lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa, ahol főként a lézerkutatásokra és a tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd. Összesen 5 milliárd forint a tervezett költsége a várhatóan 2025 második negyedévében elkészülő bázisnak. Az összegből - becslések szerint - 3 milliárd forintot fordítanak a háromezer négyzetméteres, három-négyszintes kutatóintézet kivitelezésére, 2 milliárdot pedig eszközbeszerzésre.

Mindazonáltal, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet központja Budapesten lesz, 2025-re készülhet el mintegy 37 milliárd forintból. A másik "lába", bázisa pedig Zalaegerszegen épül, ahol elsősorban eszközök (például akkumulátorok, drónok, lánctalpas járművek) és eljárások tesztelése és validációja lesz a fő profil.

Hirdetés

A fejlesztések célja, hogy a Magyar Honvédség rendelkezzen eszközökkel, a nem várt háborús helyzetekben "önellátó" képességgel; a védelmi ipar 2030-ra érje el vagy haladja meg az 500 milliárd forintot; a védelmi ipari kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) pedig a teljes K+F+I ráfordítás legalább 5 százalékát érje el.

A Védelmi Innovációs Kutatóintézet alapfeladatait divíziókba szervezik. Lesz védelmi kutatási és innovációs, nemzeti és nemzetközi kapcsolatok divízió, valamint tudás- és technológiatranszfer. Szegeden elsősorban az oktatási feladatok, valamint a NATO-s elkötelezettségekkel összefüggő kutatások és feladatok lesznek előtérben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.