Hirdetés
. Hirdetés

Szigorúan ellenőrzött rendszergazdák

|

A NetIQ szoftvere naplózza és elemzi a rendszergazdai jogosultsággal rendelkező felhasználók minden lépését a hálón.

Hirdetés

Megjelent a NetIQ Privileged User Manager 2.4, amely a kiemelt felhasználók hálózati tevékenységének naplózása mellett szükség esetén valós idejű riasztással támogatja az esetleges visszaélések megelőzését, illetve utólagos elemzéssel segíti a felelősök azonosítását Windows, Linux és UNIX platformon egyaránt – adta hírül a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet.

– Az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány számos dolog mellett arra is rávilágított, hogy a kiemelt jogosultságokkal rendelkező személyek hozzájuthatnak a szervezeten belül bizalmasan kezelt információkhoz, és közzé is tehetik azokat – mondta Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője. – Erre a problémára minden szervezetnél figyelmet kellene fordítani, ahol érzékeny adatokkal dolgoznak. A NetIQ Privileged User Manager segít elkerülni a visszaéléseket, ugyanis valós időben elemzi a rendszergazdai munkamenetek kockázatait, és riasztást ad ki a gyanúsnak ítélt tevékenységekről.

 
Hargitai Zsolt, NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet

A NetIQ Privileged User Manager egyszerű és gyors módszert kínál a rendszergazdai aktivitás ellenőrzésére, ugyanakkor nem teszi bonyolultabbá az adminisztrátorok munkáját. Minden IT-szakember számára létrehozható egy saját, névre szóló, nem privilegizált felhasználói fiók, amelyen keresztül a rendszer biztosítja számára az emelt szintű jogosultságokat igénylő parancsok végrehajtását. Az utasítások kivitelezése mindig a fióktulajdonos munkakörének és feladatainak megfelelően történik, ami minimálisra csökkenti a kockázatot. A fiók használatához mindössze egyetlen jelszót kell megjegyezniük a rendszergazdáknak, így számukra is rendkívül egyszerű a megoldás használata.

Egyúttal rögzíti is a munkameneteket a szoftver, és valós időben elemzi őket a különféle kockázati szempontok szerint. Gyanúsnak ítélt tevékenység esetén riasztással segít a visszaélések azonnali észlelésében. Amennyiben egy hibáról később értesülnek az illetékes vezetők, az utólagos elemzés útján egyszerűen beazonosíthatják a felelős személyeket. A Privileged User Managerrel emellett olyan jelentések készíthetők, amelyekkel igazolható az iparági és törvényi szabályozások, illetve előírások teljesítése.

A 2.4-es verzió megújult és letisztult, HTML5-alapú felhasználói felülettel érkezik, és új platformokat is támogat. Nem utolsósorban az IT-szakemberek auditzónákat alakíthatnak ki segítségével, amelyeket hozzárendelhetnek egy-egy auditmenedzserhez. Az egyes zónák csak a kijelölt auditmenedzsereknek küldik az adatokat, ezáltal egyszerűbbé válik az ellenőrzésre váró adatok kezelése. Az új NetIQ Privileged User Manager integrálható a NetIQ Access Managerrel, és támogatja a hálózati eszközök, például routerek és switchek felügyeletét – PUM ügynökprogramok használata nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.