Hirdetés
. Hirdetés

Szigorúbb lesz a GDPR, ha a cég az USA felé is továbbít adatot

|

Az Európai Unió Bizottsága biztonsági gondokra hivatkozva érvénytelenítette az EU-USA adatvédelmi pajzsot.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban az adatvédelmi szempontoknál magasabb prioritást élveznek a közérdekre és a bűnüldözésre vonatkozó törekvések, ez viszont nem egyezik az EU által előírottakkal, így az Európai Bizottság felfüggesztette azt az adatvédelmi pajzsot (Privacy Shield), amely eddig szavatolta az USA és az EU közt küldött adatok biztonságát - hívta fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

Hirdetés

Az adatvédelmi pajzs felfüggesztése nem okoz jogi vákuumot, ugyanis az abban foglaltak továbbra is irányadók lehetnek az adattovábbításoknál, de mostantól sokkal nagyobb felelősség hárul magukra az adatküldő cégekre.

"Az ítéletet követően az adattovábbítók az Egyesült Államokba történő személyes adatok továbbításának jogszerűségéről több módon gondoskodhatnak. Ezek közül a kötelező erejű vállalati szabályokat, az általános szerződési feltételeket és a különleges helyzetekben biztosított eltéréseket várhatóan az eddigieknél szélesebb körben alkalmazzák majd" - írta Vári Csaba, a Baker McKenzie adatvédelmi csoportvezetője.

Ez azt jelenti, hogy az általános felhasználási feltételek továbbra is megfelelő igazolásnak számítanak az adattovábbításokkor, azonban a küldő cégnek sokkal mélyrehatóbban kell tanulmányoznia a fogadó ország jogrendszerét és azt, hogy azok szavatolják-e az EU-s állampolgárok adatkezelésére vonatkozó biztonsági előírások teljesülését.

A harmadik ország védelmének szintjét végső soron az adott EU tagállam adatvédelmi hatósága állapítja meg, ami veszélyeket is hordoz magában, mivel különböző tagállamok hatóságai másként is dönthetnek, és előfordulhat, hogy az egyik határozat biztonságosnak ítél egy országot, míg a másik biztonsági kockázatot állapít meg.

"A Bíróság döntésére tekintettel az adattovábbítóknak mindenekelőtt javasolt áttekinteni az Egyesült Államokba történő adattovábbításaik garanciáit, felülvizsgálni az adattovábbítások kockázatait, és a kockázatoknak megfelelő új eszközökről gondoskodni az adattovábbítás jogszerűségének biztosítása érdekében. Javasolt továbbá a tagállami adatvédelmi hatóságoknak és az Európai Adatvédelmi Testületnek a kialakult helyzettel kapcsolatos hivatalos közleményeinek, valamint az általános szerződési feltételek várható módosításainak a nyomon követése" - foglalta össze Kádár Ágnes, a Baker McKenzie adatvédelmi szakértője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.