Hirdetés
. Hirdetés

Színre lép a DRO

|

Jövőre a digitális kockázatokat kezelő vezetővel bővül a vállalati IT-csapat, véli a Gartner.

Hirdetés

Az évtized végéig a digitális üzleti modellben működő vállalatok 60 százalékát fogja sújtani a szolgáltatások leállása annak következtében, hogy az IT-osztály nem tudja megfelelően kezelni a digitális kockázatokat az új technológiák és felhasználási forgatókönyvek folytán előálló helyzetekben, figyelmeztet a Gartner. A hagyományos értelemben vett informatikai környezet, a vállalat működését támogató egyéb technológiák, az ipari internet és a mindinkább digitalizálódó fizikai védelem között olyan egymásrautaltság alakul ki, amely csak megfelelő, kockázatalapú megközelítéssel lesz szabályozható és menedzselhető. A piacelemző szerint ezért a digitalizált vállalatok körében 2015-től a digitális kockázatkezelés lesz az új trend, amely a védelemre szoruló technológiák eddiginél szélesebb körét fedi le. 

 

Túlmutat ugyanis az említett technológiák következetes védelme a meglévő szervezeti struktúrákon, szerepkörökön és eszközökön. A jelenlegi IT-biztonsági csapat és eszközkészlet egyszerű bővítésével kiterjeszthető ugyan a kockázatkezelés a vállalatnál használt összes, internet vonatkozású technológiára, de ez nem fogja megoldani a problémát. A vállalati IT-osztályon kívül használt és menedzselt technológiák védelme olyan tudást és eszközkészletet követel, amely nem található meg az IT-biztonsági csapatoknál, legalábbis a jelenlegi felállás szerint. Hasonló módon a vállalati IT-osztály hatáskörén kívüli technológiák felügyeletét és védelmét ellátó csapatok kultúrájukat és eszközeiket tekintve egyaránt eltérnek az informatikai csoporttól.  

A különbségek áthidalásához a digitális kockázatok egységes és következetes kezelésére lesz szükség, vállalati szinten, amely a mostani, felaprózott gyakorlathoz képest nagyobb biztonságot ad az üzleti folyamatok zavartalan működéséhez. A digitális kockázatkezelés kialakításához új szervezeti struktúrákat, hatás- és szerepköröket kell létrehozni a meglévők helyébe, és új monitorozó, analitikai és felügyeleti képességekkel kell bővíteni a meglévő IT-biztonsági és kozkázatkezelő fegyvertárat. Az átalakítások részeként lép majd színre a digitális kockázatkezelésért felelő vezet (DRO) is, aki üzleti és technológiai jártassága folytán kapcsolatot tud teremteni az összes, érintett terület között. Szorosan együttműködik majd az IT-osztályon kívüli vezetőkkel, hogy ráhasson a digitális vállalatot érintő döntéshozatalra, és eloszlassa a félreértést, amely szerint a digitális technológiák használatából eredő kockázatok kezelése egyedül az informatikusok feladata.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.