Hirdetés
. Hirdetés

Szupervírus támadja az androidos mobilokat

|

Az xHelper olyan, mint egy Matrjoska-baba, és ha egyszer beveszi magát a rendszerre, szinte eltávolíthatlan.

Hirdetés

Hirdetés

Biztonsági szakértők egy olyan különösen veszélyes vírusra hívják fel az Android felhasználók figyelmét, amit iszonyatosan nehéz eltávolítani a mobilról.

Igor Golovin, a Kaspersky kutatója blogján arról ir, hogy az xHelper programok matrjoskaszerűen egymásba ágyazott rendszerét használja, és emiatt szinte kiirthatatlan.

A Google Play áruháza sem teljesen megbízható, de a vírus terjedése szempontjából a nem hivatalos letöltő helyek jelentik a fő veszélyt. A Google Play Protect szűrőjén is átjutnak fertőzött szoftverek, de a szolgáltatás tavaly így is közel kétmilliárd vírusos apptelepítést fülelt le. Viszont a "független" appáruházak teljesen megbízhatatlanok.

Ez utóbbiak terjesztik az xHelpert, amely a mobil működését javító appnak álcázza magát, és telepítés után több lépcsőben, több trójait tölt le, majd teljes hozzáférést szerez a mobilhoz, és minden rajta található alkalmazást és adatot elérhetővé tesz a hekkerek számára.

Golovin szerint a mobil reflashelése lehet a gyógymód, bár sajnos előfordul, hogy még a gyárilag telepített firmware is fertőzött a vírussal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.