Hirdetés
. Hirdetés

T-14 Armata – a legyőzhetetlennek épülő orosz szupertank nem megy Ukrajnába

|

Lesz ok félni tőle, ha valaha is a harctérre kerül.

Hirdetés

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen. Az orosz tankok benyomultak be Donyec-medence területére. De nincs közöttük T-14 Armata high-tech harckocsi, amely nem áll készen, hogy bevessék az ukrajnai konfliktusban.

Az Armatát papírtigrisnek is nevezték már, mivel a 2015 óta, amikor bemutatták egy katonai parádén még mindig nem sikerült hadrendbe állítani. Gyakran ígérték, hogy hamarosan a csapatokhoz kerül, de úgy tűnik, hogy a harckocsi nem áll készen az Ukrajna elleni harcra egy feltételezett orosz invázióban. Ha azonban Oroszország folyamatosan csapatokat és haditechnikai eszközöket állomásoztat Ukrajna körül, az új harckocsi is megjelenhet a fronton 2023 körül - írja az 1945.com magazin.

Hirdetés

Az orosz harckocsigyártó Uralvagonzavod először azt mondta, hogy a T-14-es első példányát már 2018-ban leszállítják. Aztán az első kilenc harckocsi 2019-ben érkezik. Miután ez a dátum elmúlt, a vezetés azt mondta, hogy 20-at tesztelnek, és 2021 végére 80 lesz kész. Aztán ezt az állítást 20-ra módosították. Egy további optimista nyilatkozat szerint az Armata 2022-ben lépne sorozatgyártásba. Most kiderült, hogy sokkal több tesztelésre lesz szükség, és a tank legfeljebb 2023 után lesz kész.

Pedig papíron a T-14 Armatának sok komoly előnye van. És lesz ok félni tőle, ha valaha is a harctérre kerül. Az amerikai és nyugati tankokhoz hasonlóan alacsony építésű, kisebb találati felületet mutat. A T-14-es egyik érdekes tervezési szempontja, hogy a háromfős személyzet egy külön páncélozott rekeszben foglal helyet a tank elején, távol a 125 mm-es automata töltésű simacsövű lövegtől és a lőszertárolótól.

A legénységi kapszula többrétegű páncélzatból áll a személyzet jobb túlélőképessége érdekében. Ez állítólag szinte bármilyen típusú harckocsiból kilőtt lövedék találatának képes ellenállni. Az Armata elülső részét aktív védelmi rendszerrel védik, amely arra készült, hogy blokkolja az irányított rakéták, rakéták és rakétagránátok tankelhárító lövedékeit.

A T-14-es igazi lopkodó, hiszen "Mantiya" álcázórendszerének radarelnyelő bevonata van, amely a gyártó állítása szerint elrejti a harckocsit az észlelés elől. Az Armata továbbfejlesztett érzékelőkkel, új kommunikációs berendezésekkel és aktív elektronikusan letapogatott radarral épül.

A széles látószögű kamerák 360 fokos körkörös képet kínálnak a legénység számára, a tornyon lévő parancsnoki kilátó pedig szintén teljes látómezőt tesz áttekinthetővé. A tüzérek periszkóppal és lézeres célzókészülékkel dolgoznak. A kamerák hőérzékelést és infravörös célzást tesznek lehetővé. Ez a rendszer minden időjárási körülmények között, valamint éjszakai és rossz látási viszonyok között is jól használható.

A T-14 Armata 48 tonnát nyom, de közel 90 kilométer/órás sebességgel robog az utakon. Azaz gyorsabb az M1A1 Abramsnál, ás az 1500 lóerős motorja legalább 500 kilométeres távolságra eljuttathatja egy tankolással. A T-14 Armata nem csak egy tank. Új páncélozott személyszállító és más típusú harcjárművek mindenre alkalmas platformjának szánják. A program késése miatt valószínűtlen, hogy ezek a járművek egyhamar elkészülnének. Az is valószínű, hogy a költségek miatt a T-14 Armata nem készülhet el ezres szériában.

Húsz T-14 Armata, még ha ma készen is állnának, nem jelentene nagy különbséget az ukrajnai harctéren, ha az invázióra valóban sor kerülne. Ez a program azonban még mindig tesztelési és kísérleti fázisban van. Az új harckocsik darabja a feltételezések szerint 4 millió dollárba kerül majd. Ez nem hangzik soknak, de az oroszok több ezer darabot akarnak gyártani belőlük, így érthető, hogy ez a fejlesztés egy olyan teljes árcédulát eredményez, amely alapján kénytelenek átszámolni, hogy hányat fognak gyártani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.