Hirdetés
. Hirdetés

Több ezer orosz technológiai szakember írta alá Putyin ukrajnai invázióját ellenző petíciót

|

Oroszországban nagy múltja van a technológiai innovációnak, és az IT-szektor az ország gazdaságának kulcsfontosságú részét teszi ki.

Hirdetés

Szombatig több mint 10 ezer technológiai, informatikai dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben felszólítják kormányukat, hogy állítsa le az ukrajnai katonai műveleteket, és ezzel csatlakoztak a háborút ellenző orosz állampolgárok egyre növekvő számban megjelenő felhívásaihoz.

A petíciót Natalja Lukjancsikova, aki egy nagy orosz technológiai vállalatnál dolgozó szakember hozta létre és tette közzé a Facebook-oldalán. Az aláírók között vannak a legjelentősebb orosz technológiai cégek alkalmazottai, köztük a közösségi médiaóriás VK, a kiberbiztonsági piac vezető vállalata, a Kaspersky Lab és a HeadHunter online állásközvetítő platform munkatársai.

Hirdetés

"Mi, az orosz IT-ipar alkalmazottai kategorikusan ellenezzük az Orosz Föderáció fegyveres erői által Ukrajna területén kezdeményezett katonai műveleteket. Indokolatlannak tartunk minden olyan erőfitogtatást, amely háború kitöréséhez vezet, és felszólítunk az olyan döntések visszavonására, amelyek elkerülhetetlenül emberi áldozatokkal járhatnak mindkét oldalon. Országaink mindig is közel álltak egymáshoz. Ma pedig ukrán kollégáinkért, barátainkért és rokonainkért aggódunk" - áll a petícióban.

A petíció a legújabb példája az invázióval - amely sok oroszt meglepetésként ért - szembeni belső ellenállásnak. Néhány neves színész, televíziós személyiség és politikai elemző nyíltan felszólalt a háború ellen, és csütörtökön több ezer orosz tiltakozott országszerte. A demonstrációkon - amelyek 47 városban zajlottak - több mint 1700 embert tartóztattak le az OVD-Info jogvédő csoport szerint. A spontán tömegtüntetések Oroszországban illegálisak, börtönbüntetéssel és pénzbírsággal járhatnak.

"Nagyon szeretném, ha meghallgatnának. Nem csak én, hanem mindenki, aki nem akar háborút, mindenki, aki félti a barátait és ismerőseit. Nem tudom, hogy sikerül-e, de tudom, hogy a közös fellépés néha segít. Ez szintén segít az embereknek megérteni, hogy nincsenek egyedül" - írta Lukjancsikova, a petíció szervezője a Facebookon. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson folytatott beszélgetésben megerősítette a The Washington Postnak a bejegyzés hitelességét.

Oroszországban nagy múltja van a technológiai innovációnak, és az IT-szektor az ország gazdaságának kulcsfontosságú részét teszi ki. Az IDC kutatócég szerint 2019-ben több mint 1,3 millió ember dolgozott az iparágban, amely az orosz bruttó hazai termék 2,7 százalékához járult hozzá. Több ezer orosz származású mérnök és fejlesztő is hozzájárult a világ technológiai ágazatának fejlődéséhez, köztük a Google társalapítója, Sergey Brin, az Ethereum blokkláncrendszer megalkotója, Vitalik Buterin, vagy Jevgenyij Kaszperszkij , a Kaspersky Lab alapítója. Buterin szerdán felszólalt Putyin inváziója ellen, a Twitteren azt írta, hogy a háború "az ukrán és az orosz nép elleni bűncselekmény".

Nem sokkal azután, hogy Lukjancsikova létrehozta a petíciót, az terjedni kezdett az orosz technológiai dolgozók körében, akik megosztották azt barátaikkal és kollégáikkal a közösségi médiában.

"A 10 000, ez egy hatalmas szám. A levél mögött nem álltak nagy nevek, véleményvezérek vagy befolyásos személyek, így az emberek főként csak aláírták és megosztották egymással a Telegram és más üzenetküldők segítségével" - mondta Alexander Tomas, egy nagy IT-cég tech-munkása, aki aláírta a petíciót. Hozzátette, hogy szerinte az összes aláíró Oroszországban él vagy orosz származású. Lukjancsikova és Tomas egyaránt azzal a feltétellel nyilatkozott a Washington Postnak, hogy munkaadójukat ne lehessen azonosítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.