Hirdetés
. Hirdetés

Több ezer spammer a rács mögött

|

A kínai hatóságok 1500 embert vettek őrizetbe mobil-spam terjesztés miatt.

Hirdetés

A februárban indított országos kampány során a hatóságok kifejezetten olyan illegális mobilállomásokra csaptak le, melyek SMS-szemétnek számító csaló spam-üzenetek tízezreinek küldésére szakosodtak. A rajtaütések során több ezer darabból álló felszereléseket koboztak el a közös akciót végrehajtó kormányzati szervek és rendőrök, s több mint 1 500 embert vettek őrizetbe.

Hirdetés

A spam-üzenetek célja többnyire az azt megkapó mobilozók becsapása, bankkártyájuk adatainak, jelszavaiknak ellopása, pénzátutalások hamis információk közlésével való kikényszerítése. A modern technológia lehetővé teszi, hogy a csalók hivatalos számokról - így a mobilszolgáltatók vagy a nagybankok központi számáról - küldjenek üzenetet, legálisnak feltüntetve így az adatkérést. Az is gyakori, hogy a csalóka üzenetek egy "régi jó baráttól" vagy éppen a "főbérlőtől" érkeznek, akik kölcsönkérnek, illetve a lakbér új bankszámlaszámra való utalását kérik.

 

A becslések szerint az 1,2 milliárd kínai mobilozó évente több száz milliárd spam-üzenetet kap telefonjára. A Sogou internetes keresőportál egy korábbi tanulmánya szerint ezek csaknem kétharmada reklám, melyből átlagosan naponta legalább egy érkezik a felhasználók készülékeire. A csaló üzenetek az összes alig két százalékát teszik ki, ugyanakkor 2013 első hat hónapja során több mint 30 millió jüan (1,1 milliárd forint) anyagi kárt okoztak a hiszékeny telefonálóknak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.