Hirdetés
. Hirdetés

Több mint 445 millió személyes adat került veszélybe a top adatbrókerek meghackelése során

|

Az adatbrókerek lényegében olyan vállalatok, amelyek személyes adatokat gyűjtenek, dolgoznak fel és értékesítenek vagy terjesztenek.

Hirdetés

Az adatbrókerek a személyes adatok kincsesbányáján ülnek, beleértve demográfiai adatokat, bírósági és bűnügyi nyilvántartásokat, valamint társadalombiztosítási számokat. Az eddigi legnagyobb adatközvetítői hack közel 180 millió felhasználói adatot tett közzé.

"Egyetlen adatvédelmi incidens sem kicsi, ha az Ön adatait is érinti" - állapította meg a Surfshark által működtetett Incogni adatvédelmi eszköz, miután elemezte a 2012-2021 közötti legjelentősebb adatvédelmi incidenseket. Az elemzett tíz adatközvetítőket érő hackertámadás 445 millió felhasználói rekordot érintett. A leginkább kitett ország az Egyesült Államok volt, ahol közel 210 millió amerikai rekordot értek el illetéktelenek.

Hirdetés

Az adatbrókerek lényegében olyan vállalatok, amelyek személyes adatokat gyűjtenek, dolgoznak fel és értékesítenek vagy terjesztenek. Az Incogni szerint a forgalmazott adatok esetenként nagyon személyesek lehetnek, és tartalmazhatnak teljes demográfiai és elérhetőségi adatokat, bírósági és bűnügyi nyilvántartásokat, pénzügyi információkat, sőt még társadalombiztosítási számokat is. Egyes esetekben az adatbrókerek még családtagokról és üzleti partnerekről is gyűjtenek információkat.

Az Incogni kutatói 506 regisztrált, amerikai székhelyű adatbrókert elemeztek, és megállapították, hogy e cégek közül 23 (4,5%) szenvedett el adatvédelmi incidenst. Míg 2020 rekordév volt kilenc bejelentett incidenssel, addig tavaly nem történt hackertámadás. Vagy legalábbis úgy tűnik, mivel az adatok még mindig érkezhetnek.

"Az adatvédelmi incidensek nem olyanok, mint a villámcsapás: nagyon is előfordulhat, hogy kétszer, ha nem többször ugyanoda csapnak le. A T-Mobile például 2018 és 2021 között évente összesen öt adatbetörést szenvedett el, évente egyet, 2020-ban pedig kettőt. Az Acxiom, a LexisNexis és a Dun & Bradstreet szintén egynél több adatbetörésről számolt be egyenként" - közölte mondta Incogni a CyberNews szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.