Hirdetés
. Hirdetés

Több óvatosság nem ártana online vásárláskor

|

A felhasználók csaknem egyharmada semmit sem tesz azért, hogy megvédje online pénzügyi tranzakcióit.

Hirdetés

A Kaspersky Lab által végzett felmérés kimutatta, hogy sok felhasználó nem ismeri (vagy ismeri, de nem követi) az alapvető biztonsági szabályokat online fizetésnél vagy az online banki rendszerek használata során. Csak a felük ellenőrzi a weboldalak hitelességét mielőtt pénzügyi adatokat adna meg, egyharmaduk pedig teljesen feleslegesnek tartja azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel megvédheti pénzét az online felületeken.

Hirdetés

A felmérés során a közel 18 ezer résztvevőt arra kérték, hogy válasszanak egyet a négy fiktív banki oldal közül, és adják meg adataikat. Csupán a résztvevők fele tudta felismerni a biztonságos, nem módosított webhelyet, valamint azt, hogy a https előtag titkosított kapcsolatot jelez. Sőt, a válaszadók 5 százaléka olyan oldalakat választott ki, amelyek címe el volt gépelve, ami arra utal, hogy ezek potenciálisan hamis oldalak, melyeket pénzügyi adatlopásra hoztak létre.

Továbbá a felhasználókat arról kérdezték, hogy milyen lépéseket tesznek, mielőtt megadnák pénzügyi adataikat online fizetés esetén. Csak a válaszadók 51 százaléka mondta, hogy ellenőrzi az oldal hitelességét. A megkérdezettek 21 százaléka használ virtuális billentyűzetet, hogy megvédje jelszavát a vírusoktól, míg 20 százalékuk ellenőrzi, hogy az eszközön használt biztonsági megoldás megfelelően működik-e.


A felhasználók csaknem egyharmada (29 százaléka) válaszolta azt, hogy nem tesz további lépéseket, mert a "nagy és jól ismert cégek megfelelően védettek." Azonban a legtöbb esetben még egy védett weboldal sem tudja garantálni, hogy a kiberbűnözők nem fognak beavatkozni a fizetési folyamatba, vagy, hogy az eszköz nem fertőzött olyan rosszindulatú programmal, melynek célja a pénzünk ellopása. A válaszadók 11 százaléka a privát böngészési módot választaná, hogy megvédje pénzét, 4 százalékuk anonimizer programot használna, a megkérdezettek 7 százaléka pedig többször beírná és törölné az adatokat, hogy "megzavarja a vírusokat". Sajnos ezek a lépések nem érnek semmit, ha a pénzügyi információk megvédéséről van szó.

Kiderült, hogy egyes felhasználók ugyanilyen gondatlanok pénzügyeikkel kapcsolatban a fizikai világban is: 20 százalékuk nem lát problémát abban, ha a bankkártyáját elviszik, amikor egy étteremben fizet, esélyt adva ezzel a csalóknak, hogy lemásolják azt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.