Hirdetés
. Hirdetés

Tömegkatasztrófát okozhat a 3D nyomtatók meghekkelése

|

Az alkatrészek nagyipari nyomtatásába olyan rejtett hibák csempészhetők, amik meggyengítik az anyagszerkezetet, és hagyományos módszerrel kimutathatatlanok.

Hirdetés

A New York University kiberbiztonsági  és anyagtudományi szakemberei egy tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy a felhő alapú és elosztott 3D gyártás olyan támadási pontokat kínál, ami súlyosan veszélyezteti a végtermékek minőségét.
Ez az előállítási forrma egyre elterjedtebb az iparban.  A GE például már repülőgépmotorjainak egyes alkatrészeit is vele gyártjai, a Ford Motor Co. pedig évek óta használja prototípusok előállításához.

Ramesh Karri, a NYC számítógéptudományi professzora szerint a gyártási folyamat tálcán kínálja a lehetőséget a támadóknak, hogy a netre csatlakozó nyomtató meghekkelésével belepiszkáljanak a kulcsfontosságú alkatrészek nyomtatásába.


A kutatók egy kísérletben be is mutatták, a nyomtatási rétegekben hogyan lehet olyan apró hibákat elhelyezni,  amelyek hagyományos módszerekkel  kimutathatatlanok, viszont az anyag fáradásával töréshez, és a szerkezet súlyos meghibásodásához vezetnek. Hogy a valóban mikroszkopikus méreteket érzékeljük: a 3D nyomtatók 25 mikronos vagy még kisebb rétegekkel dolgoznak, ami negyede a hajszál átmérőjének!

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.