Hirdetés
. Hirdetés

Megijedtek a torrentezők a Windows 10-től

|

Az iTS kémeszköznek tartja az új operációs rendszert, a Microsoft szerint a Windows végfelhasználói licencszerződése eddig is lehetővé tette a lopott szoftverek kiiktatását.

Hirdetés

Még mielőtt a Microsoft frissítette volna a személyes adatok védelméről és a szolgáltatásokról szóló felhasználói szerződését (Privacy Statement and Services Agreement) augusztus 1-jén, az European Digital Rights jogvédő csoport arra figyelmeztetett, hogy az új szabályok nem jelentenek jót a magánélet védelmére nézve, írta testvérlapunk, a Network World. A Windows 10 alapértelmezett beállításairól ugyanis kiderült, azok lehetővé teszik, hogy az operációs rendszer minden eddiginél részletesebben kiismerje a felhasználó szokásait, és azokról jelentsen a szoftvercégnek, úgymond kémkedjen felhasználója után. Miután a felhasználó csak az alapértelmezett beállítások megváltoztatásával tud ennek gátat szabni, a hír hallatán azok is tanulmányozni kezdték a Microsoft végfelhasználói licencszerződését, akik eddig nem sokat törődtek a benne foglaltakkal.

Egyes híroldalak egyenesen arra figyelmeztettek, hogy a Windows 10 végfelhasználói licencszerződése - annak is 7b szakasza - megengedi a Microsoftnak, hogy kiiktassa a nem jogtiszta szoftvert és hardvert a felhasználó számítógépén. A szerződés értelmében a Microsoft ugyanis automatikusan ellenőrizheti ilyen szempontból a felhasználó gépét, és ha olyan komponenseket - például lopott játékprogramot vagy nem jóváhagyott perifériát - talál, akkor a szolgáltatás minőségének és a felhasználó biztonságának érdekében lépéseket tehet, szoftverkomponenseket tölthet le és megváltoztathatja a konfigurációs beállításokat.

A Windows 10 beépített "kalózölő kapcsolójáról" szóló vádakra a Microsoft azzal válaszolt, hogy a Windows végfelhasználói licencszerződése mindig is lehetővé tette számára, hogy távolról letiltsa a lopott játékprogramokat a PC-ken, a felhasználók nagyobb biztonsága és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme érdekében.

Ez azonban nem nyugtatta meg a torrentoldalak működtetőit. A Torrent Freak arról számolt be, hogy a Windows 10 végfelhasználói licencszerződésében foglaltak miatt az iTS torrentoldal letiltotta az új operációs rendszer felhasználóit, akiket egy videóra irányít át, amely szerint "a Windows 10 kémkedik minden után, amit teszel". Az iTS szerint a Microsoft nem csupán saját célra gyűjt adatokat a felhasználók tevékenységéről, hanem azokat a szoftverkalózkodás ellen fellépő, egyik legnagyobb szervezetnek, a MarkMonitornak is továbbítja.

A TorrentFreak szerint más, kisebb torrentoldalak is követhetik az iTS példáját. A BB (BaconBits) például arról írt felhasználóinak, hogy a Microsoft szerintük is információt továbbít a P2P (peer-to-peer) kapcsolatot létesítő felhasználókról a MarkMonitornak. Az FSC (Fun Sharing Community) szintén jelezte, hogy fontolóra vette a gépükre Windows 10-et telepítő felhasználók letiltását.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.