Hirdetés
. Hirdetés

Továbbra is a trójaik viszik a prímet

|

Az ESET decemberi víruslistájának első felében nem történt nagyobb változás az előző hónaphoz képest.

Hirdetés

A mezőnyt továbbra is a Win32/Bundpil féreg vezeti, amelyik külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat törölheti. Hatodik helyre küzdötte fel magát a Conficker féreg, és két hónap szünet után újra az első tízben találjuk a Win32/virut férget. Új résztvevő a kilencedik pozícióban szereplő Win32/TrojanDownloader.Wauchos személyében.

Hirdetés

A Win32/TrojanDownloader.Wauchos egy olyan trójai program, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, amelyen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetősége.

Az ESET Threat Radar Report december havi kiadásában az ilyenkor szokásos év végi összefoglaló mellett szó esett egy olyan átverésről is, amelynél cégek olyan spameket kapnak, miszerint egy állítólagos kínai domain regisztrátor a vállalatuk nevét tartalmazó .asia alatti bejegyzési kérelmet kap. A levél írója jóváhagyást kér tőlünk, ehhez pedig a mellékelt kártékony linkre kellene kattintani, vagy a csatolt mellékletet kellene lefuttatni. Érdemes tisztában lenni a módszerrel, és óvatosnak lenni. Az ismeretlen feladóktól érkező kéretlen levelek linkjeire, mellékleteire pedig sosem szabad kattintani.

 

A fenti átverésen kívül számtalan csalás, adathalászati kísérlet is említésre kerül, ám a legnagyobb hangsúlyt ezúttal a pénzek tisztára mosásával kapcsolatos úgynevezett öszvér (mule) átverés kapta. A bűnözők - akik megvásárolják, vagy csak bérlik a botneteket - a lopott banki adatok segítségével úgy szerzik meg a számlákról a pénzt, hogy hamis álláshirdetésekben balekokat toboroznak. Általában jól fizető könnyű otthoni munkavégzést ígérnek, és az áldozatok látszólag "pénzügyi asszisztens" vagy "pénzügyi igazgató" álláslehetőségekre jelentkeznek, ám valódi feladatuk a saját bankszámlájukra érkező összegek továbbutalása, aminek fejében egy csekély százalékot megtarthatnak. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a tudtukon kívül csalinak használt "munkavállalók" akár tíz évet is kaphatnak pénzmosásban való részvétel miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.