Hirdetés
. Hirdetés

Új hatóság az elektronikus információbiztonság fokozásáért

|

A sebezhetőség menedzsmentjéről tartott előadást a III. Kibervédelem és Információbiztonság Konferencia második napján, Balatonőszödön a rendezvény fő szervezőjének, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) elnöke, Zala Mihály.

Hirdetés

Az NBF felkérésre költségvetési szervezetek sebezhetőség-vizsgálatát végzi el, majd jelentést készít a tapasztaltakról. Akciótervet állít össze a sebezhetőség csökkentése érdekében, részt vállal a rendszerek megerősítésében és azoknak az alapvető ismereteknek a terjesztéséből a vizsgált szervezet munkatársainak körében, amelyek a biztonsággal kapcsolatosak.

Hirdetés

Nagy Zoltán Attila a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) küldetéséről és megalapításáról szólt. A hatóság létrehozását a 301/2013. (VII. 29.) kormányrendelet („a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság és az információbiztonsági felügyelő feladat- és hatásköréről, valamint a Nemzeti Biztonsági Felügyelet szakhatósági eljárásáról”) írta elő.

Az NEIH fő feladata, hogy hatóságként felügyelje a költségvetési szervek információtechnológiai, adatkezelő- és feldolgozó tevékenységét az információbiztonság szempontjából. Érdekes és fontos feladata a hatóságnak az, hogy engedélyezi az érintett szervezetek által az Európai Unió tagállamaiban történő elektronikus információs rendszer üzemeltetését, továbbá ellenőrzi az érintett szervezetek által az Európai Unió tagállamain kívül történő elektronikus információs rendszerüzemeltetést, végül ellenőrzi az információtechnológiai fejlesztési projektekben az információbiztonsági követelmények teljesülését.

(Nem olvasható a rendeletben a „felhő” vagy a „számítási felhő”, azonban az előbb említett feladatok közül az első kettő közvetlen kapcsolatba hozható az infokommunikáció nagy trendjével.)

 

Több előadó is hangsúlyozta, hogy az információbiztonság törvényi háttere felépült, a kibertámadásokra azonban hatékonyan és hatásosan csak akkor reagálhatnak az illetékes szervezetek, szolgálatok, ha közöttük erősödik az együttműködés és javul az információ-megosztás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.