Hirdetés
. Hirdetés

Új jelentés: a téliolimpián hatalmas lehet az adatbiztonsági zűrzavar

|

A résztvevőket arra kérik, hogy személyes eszközeiket hagyják otthon.

Hirdetés

Kína olyannyira ellenőrzi a héten kezdődő téli olimpia idejére felállított internetes rendszereket, hogy egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy a hackerek képesek lesznek-e jelentős támadásokat végrehajtani.

A 2008-as nyári olimpiai játékok kínai megrendezése óta eltelt években a játékok feltörése egyfajta sajátos versennyé vált, és fejfájást okozott a szervezőknek. A jegyértékesítő rendszerek összeomlottak, a weboldalakat megrongálták, miközben az államilag támogatott hackerek arra használták a nemzetközi sporteseményeket, hogy információkat gyűjtsenek a résztvevőkről.

Hirdetés

A kibertámadások 2016-ban kezdték komolyan megzavarni az olimpiai szervezőket, miután a Kreml által támogatott doppingprogrammal kapcsolatos vádak miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számos orosz sportolót felfüggesztett. Oroszország akkoriban tagadta, hogy köze lenne ahhoz a hackeléshez, amely amerikai sportolók bizalmas orvosi adatait szivárogtatta ki.

Ezúttal a biztonsági szakértők aggodalmai inkább belső, mint külső okokra vezethetők vissza. A hatalmas adatmennyiség, amelyhez a kínai állam hozzáférhet, mivel a játékok házigazdája lesz, egyes szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a kibertámadásokra talán nincs is szükség.

A kötelező olimpiai alkalmazás ellenőrzése során megállapították, hogy a kémek alááshatják a titkosítási védelmet, így az érzékeny egészségügyi adatok vagy útlevéladatok sebezhetővé válnak. A hivatalos partnerek és beszállítók között olyan kínai technológiai cégek is vannak, amelyeket a megfigyelési ügyek miatt szankciókkal sújtottak. Az egyik cégről, amely a teljes külföldi és belföldi internetforgalmat ellenőrzi majd, kiderült, hogy a hálózatok megfigyelése során több adatot gyűjtött, mint ami normálisnak számít.

"A kínai állam által támogatott hackerek eközben valószínűleg elfordítják majd a szemüket a játékokon részt vevő külföldi sportolókról és kormányzati tisztviselőkről" - írták a Recorded Future massachusettsi székhelyű kiberbiztonsági cég elemzői egy nemrég készült jelentésükben.

De mindig fennáll annak a valószínűsége, hogy az olimpia legkitartóbb kiberbajkeverői - a feltételezett orosz hackerek - nem tudnak majd ellenállni egy ilyen célpontokban gazdag környezetnek.

Elvégre az amerikai ügyészek az orosz GRU hírszerző ügynökség hat feltételezett tagjának tulajdonították a 2018-as dél-koreai Pjongcsangi Téli Játékok megzavarására irányuló támadás elindítását. Abban az incidensben az "Olympic Destroyer" nevű rosszindulatú szoftver megbénította az online jegyértékesítési rendszert, a megnyitó ünnepség alatt lekapcsolta a WiFi-t a stadionban, illetve leállította az összes internetre csatlakoztatott tévékészüléket. A felelős informatikai csapat egész éjjel dolgozott, hogy a hálózatokat újra működésbe hozza.

Moszkva tagadta a felelősséget. Az is elképzelhető, hogy az orosz hackerek figyelme másra összpontosul az olimpiai játékok alatt. A 2008-as pekingi olimpia idején Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vett a megnyitóünnepségen a híres Madárfészek stadionban. Több ezer mérfölddel arrébb orosz tankok vonultak át Grúziába, megkezdve a volt szovjet állam invázióját.

Ezt követően több kibertámadás követte, amelyek a grúz kormányzati weboldalakat botforgalommal terhelték, és megbénították a hír- és az ellenzéki weboldalakat. Putyin várhatóan ismét a lelátón lesz Pekingben, miközben az orosz erők Ukrajna határai közelében gyülekeznek, feszültséget gerjesztve az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és európai szövetségeseikkel - írja a Bloomberg.

Egy kínai tisztviselő nemrég Pekingben újságíróknak azt mondta, hogy minden országnak "olimpiai fegyverszünetet" kellene tartania. Ha a közelmúlt történelme egy kicsit is iránymutató, ez nem biztos, hogy tartható - zárul a hírügynökség tudósítása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.