Hirdetés
. Hirdetés

Új katonai doktrina a kiberhadviselésben?

|

Egy amerikai tábornok arról beszélt, hogy az ellenség kommunikációs rendszerének kiiktatása helyett sokkal hatékonyabb lehet, ha hagyják működni a rendszert, csak épp téves információkat továbbítanak rajta, vagy megfertőzik speclálisan programozott mesterséges intelligenciával.

Hirdetés

A közhiedelem szerint katonai konfliktus esetén a hadviselő felek egyik legelső lépése, hogy megpróbálják megzavarni vagy lehetetlenné tenni az ellenség kommunikációját. Az amerikai légierő hírszerzési, megfigyelési, felderítési és kibertámadásokkal foglalkozó kabinetfőnök-helyettese, Mary O'Brien altábornagy szerint ez egyáltan nincs feltétlenül így: adott esetben célravezetőbb lehet érintetlenül hagyni ezeket a kommunikációs csatornákat, és félrevezető információkat továbbítani rajtuk.

Hirdetés

A kommunikációs rendszerek meghekkelésének megakadályozása érdekében a katonaság mindenütt igyekszik ellenállóbbá tenni rendszereit. Bár erre is szükség van, egy katonai konferencián O'Brien felhívta rá a figyelmet, hogy nem hagyhatók figyelmen kívül másfajta sebezhetőségek sem.

Ha az ellenség nem akarja elvágni a kommunikációt, elképzelhető, hogy ezt szándékosan teszi, mert nagyobb fantáziát lát a hamis hírek terjesztésében. De az is lehet, hogy ellenséges mesterséges intelligenciát akar a rendszerbe juttatni, amelynek képességei észrevétlenül rongálják, pusztítják az ellenfél hasonló képességeit, vagy az az algoritmusok adatintegritását akarja megtámadni.

Vagyis O'Brian szerint érdemes leszámolni azzal a tévhittel, hogy a háború az ellenséges kommunikáció kiiktatásával kezdődik  - sokkal pusztítóbb lehet, ha a támadó megőrzi és tulajdonosa ellen fordítja az informatikai infrastruktúrát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.