Hirdetés
. Hirdetés

Új trükköt tanult a Trickbot vírus

|

Az ismert adattolvaj trójai évek óta rohamléptekkel fejlődik, és egy új technika révén most még nehezebbé vált a detektálása.

Hirdetés

Szintet lépett a Trickbot vírus, jelentették be a Palo Alto Networks biztonsági kutatói. A pályafutását bankoló trójaiként kezdő digitális kártevő több lépcsős fejlesztés nyomán mára átfogó tudású adattolvajjá vált, továbbá hátsó ajtót nyit a bűnözők számára, amelyen keresztül a hálózat más rendszereit is hatalmukba keríthetik.

Hirdetés

A Trickbot emellett botnetként saját terjesztésében is részt vesz olyan emailek szétküldésével, amelyek csatolmánya megnyitáskor végrehajtódik a megtámadott gépen, és a vírus az EternalBlue sebezhetőséget kihasználva továbbterjed a hálózatban.

A Trickbot moduláris felépítésű, ennek következtében alkotói könnyedén tudják cserélgetni funkcióit. A kutatók szerint most az történt, hogy az Mworm modult, ami a Trickbot terjesztését segítette, egy Nworm nevű új modulra cserélték.

Ez annyival tud többet elődjénél, hogy ha a Trickbot megfertőz egy domain vezérlőt, immár a memóriából fut. Így semmilyen nyomot nem hagy maga után a megfertőzött gépen, és detektálása is megnehezül.

Ráadásul az Nworm által továbbított bináris üzenet titkosított, ami szintén segíti a tevékenység elrejtését.

Ez a TrickBot legfrissebb változása; ezt megelőzően márciusban a kártevő  egy olyan képességgel bővült, amely a megtámadott célpontok (távközlési és pénzügyi szolgáltatók, egyetemek) elleni kiberkémkedésre készült.

A kutatók védekezésként a biztonsági termékek rendszeres frissítését ajánlják, hiszen a Windows EternalBlue sebezhetőségét, amit a vírus kihasznál, már három éve befoltozták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.