Hirdetés
. Hirdetés

Ukrajnát hatalmas kibertámadás érte

|

A külügyminisztérium és számos más kormányzati szerv honlapja átmenetileg nem működött.

Hirdetés

Az ukrán kormányhivatalok által üzemeltetett több weboldal is súlyos kibertámadás áldozatául esett csütörtök este, így pénteken sok közülük elérhetetlenek maradt. A hackerek figyelmeztetést hagytak az ukránok számára, amelyben azt mondták, hogy "számítsanak a legrosszabbra".

A Twitteren írva Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője "masszív kibertámadásnak" nevezte a hackertámadást. "Szakembereink már megkezdték az informatikai rendszerek működésének helyreállítását, a kiberrendőrség pedig vizsgálatot indított" - írta. 

Hirdetés

A külügyminisztérium honlapja mellett a hackerek a kabinet, valamint az oktatási, a mezőgazdasági, az energiaügyi és a sportminisztérium honlapját is célba vették. A Diia portált, amely mintegy 50 kormányzati szolgáltatáshoz biztosít hozzáférést az ukránok számára, szintén elérhetetlenné tették.

A honlapok feltörése után a támadók három nyelvű üzenetet helyeztek el a főoldalon: Ukrán, orosz és lengyel nyelven.

"Ukránok! ... minden információtok nyilvánosságra került, féljetek és számítsatok a legrosszabbra. Ez a múltatokról, jelenetekről és jövőtökről szól" - állt az üzenetben, megjegyezve, hogy az állampolgárokra vonatkozó összes adat megsemmisül, és lehetetlen helyreállítani.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint azonban az előzetes vizsgálat szerint nem szivárogtak ki személyes adatok.

A hackerek azt állították, hogy a támadást az ukrán szélsőjobboldal elleni bosszúból indították. Különösen az 1943-45-ös volhíniai mészárlást említették, amikor akár 100 ezer lengyelt is etnikai tisztogatásnak vetettek alá a nácikat támogató Ukrán Nacionalisták Szervezete és az Ukrán Felkelő Hadsereg által.

Bár egyelőre még nem történt felelősségre vonás, Nikolenko megjegyezte, hogy "a múltban folyamatosan történtek orosz kibertámadások Ukrajna ellen", ami nyilvánvalóan arra utal, hogy Moszkva állhat a legutóbbi támadás mögött is.

A hackertámadásra akkor került sor, amikor Ukrajna és Oroszország között továbbra is nagy a feszültség. Az elmúlt hónapokban megnőtt az aggodalom a lehetséges konfliktus miatt, mivel Moszkvát azzal vádolják, hogy mintegy 100 000 katonát állomásoztatott a nyugati határon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.