Hirdetés
. Hirdetés

Ukrán hackerguru és csoportja célba vette az orosz elektromos hálózatot, vasutakat

|

A Moszkvára való visszavágáson túl Aushev azt mondta, hogy csapata segíteni fog az ukrán hadseregnek abban, hogy levadássza a városokban és településeken lévő fedett orosz egységeket.

Hirdetés

Egy ukrán kibergerilla-harcos csoport digitális szabotázstámadásokat tervez indítani kritikus orosz infrastruktúra, például a vasút és az elektromos hálózat ellen, hogy visszavágjon Moszkvának - közölte a Reutersnek egy koordinátor.

Az ukrán védelmi minisztérium tisztviselői a múlt héten keresték meg Jegor Aushev ukrán üzletembert és helyi kiberbiztonsági szakértőt, hogy segítsen megszervezni egy hackerekből álló egységet az Oroszország elleni védekezésre - jelentette korábban a Reuters. 

Hirdetés

Hétfőn Aushev azt mondta, hogy olyan hackertámadások szervezését tervezi, amelyek megzavarnak minden olyan infrastruktúrát, amely segít orosz csapatokat és fegyvereket juttatni az országába.

"Mindent, ami megállíthatja a háborút" - mondta a Reutersnek. "A cél az, hogy lehetetlenné tegyük, hogy ezek a fegyverek az országunkba jussanak".

Aushev elmondta, hogy csoportja már tucatnyi orosz kormányzati és banki weboldalt tett tönkre vagy rongált meg, olykor a háborúból származó erőszakos képekkel helyettesítve a tartalmat. Nem kívánt részleteket közölni, mondván, hogy ez megkönnyítené az oroszok számára a csoportja nyomon követését.

Egy washingtoni ukrán védelmi attasé nem kívánt nyilatkozni Aushev csoportjáról vagy a védelmi minisztériummal való kapcsolatáról. Aushev elmondta, hogy csoportja eddig több mint 1000 ukrán és külföldi önkéntesre nőtt.

A csoport már egyeztetett egy külföldi hacktivista szervezettel, amely egy vasúti rendszer elleni támadást hajtott végre.

Miután elterjedt Aushev csapatának megalakulásának híre, a fehérorosz Cyber Partisans, egy fehérorosz fókuszú hackercsapat önként jelentkezett a fehérorosz vasút megtámadására, mert szerintük orosz katonák szállítására használják. A Kiberpartizánok leállították a vasút közlekedési rendszereit, és leállították a jegyértékesítő honlapját - jelentette vasárnap a Bloomberg News.

Hétfőn a Cyber Partisans szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a csoport hajtotta végre ezeket a támadásokat, és megerősítette, hogy szervezete most Aushev csoportjával dolgozik együtt. A szóvivőnő elmondta, hogy mivel csoportja leállította a foglalási rendszert, az utasok csak személyesen, papír alapú jegyek vásárlásával tudnak utazni. A Reutersnek elküldte egy hétfőn kiállított papír, kézzel írt jegy fotóját.

"Teljes mértékben az ukránok mellé állunk" - mondta. "Ők most nemcsak a saját szabadságukért, hanem a miénkért is harcolnak. Egy független Ukrajna nélkül Fehéroroszországnak nincs esélye".

A Reuters nem tudta megerősíteni a fehérorosz vasút forgalmi rendszere elleni támadásokat. A társaság foglalási honlapja kedd délután nem működött. A vasút szóvivője nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

A washingtoni orosz nagykövetség tisztviselői sem reagáltak azonnal. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kedden egy orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz nagykövetségeket "ukrajnai kibertámadások" érik.

A Moszkvára való visszavágáson túl Aushev azt mondta, hogy csapata segíteni fog az ukrán hadseregnek abban, hogy levadássza a városokban és településeken lévő fedett orosz egységeket.

Elmondta, hogy csoportja felfedezte, hogyan lehet mobiltelefon-nyomkövető technológiával azonosítani és lokalizálni az országban mozgó titkos orosz katonai egységeket, de nem kívánt részleteket közölni.

Az orosz csapatok állítólag kereskedelmi mobiltelefonokat használnak Ukrajnában kommunikációra - jelentette több médium is.

Az elmúlt héten számos orosz kormányzati honlapot tettek elérhetetlenné nyilvánosan a jelentések szerint DDoS típusú támadások, köztük Vlagyimir Putyin elnök hivataláét is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.