Hirdetés
. Hirdetés

Veszélyben vannak az ipari vezérlőrendszerek - figyelmeztet a CISA

|

Nemcsak a közönséges számítógépek vannak veszélyben a hackerek miatt, hanem az ipari berendezések is. Az ilyen professzionális eszközök elleni támadásokról kevesebb szó esik, pedig az okozott kár mértéke ezek esetében is hatalmas lehet.

Hirdetés

Az amerikai Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) négy ipari vezérlőrendszerekre (ICS) vonatkozó tanácsot tett közzé, amelyekben több, a Siemens, a GE Digital és a Contec termékeit érintő biztonsági hibára hívta fel a figyelmet - írja a The Hacker News.

A legkritikusabb problémákat a Siemens SINEC INS rendszerében azonosították, amelyek távoli kódfuttatáshoz vezethetnek egy path traversal (CVE-2022-45092, CVSS score: 9.9) és egy command injection (CVE-2022-2068, CVSS score: 9.8) hibán keresztül. Szintén a Siemens javította az llhttp parser hitelesítési megkerülési sebezhetőségét (CVE-2022-35256, CVSS pontszám: 9.8), valamint az OpenSSL könyvtárban egy out-of-bounds write hibát (CVE-2022-2274, CVSS pontszám: 9.8), amely kihasználható távoli kódfuttatásra. A német automatizálási vállalat 2022 decemberében már kiadta a Service Pack 2 Update 1 szoftvert a hibák kiküszöbölásére.

Ettől függetlenül a GE Digital Proficy Historian megoldásában is felfedeztek egy kritikus hibát, amely a hitelesítési állapottól függetlenül kódfuttatást eredményezhet. A CVE-2022-46732 (CVSS score: 9,8) néven nyomon követett hiba a Proficy Historian 7.0 és újabb verzióit érinti, és a Proficy Historian 2023-as verziójában már javították.

Hirdetés

"Egy támadó kihasználhatja ezt a tényt, és egy helyi szolgáltatásnak kiadva magát megkerülheti a Historian hitelesítést. Ez lehetővé teszi a távoli támadók számára, hogy bejelentkezzenek bármelyik GE Proficy Historian szerverre, és jogosulatlan műveletek végrehajtására kényszerítsék azt" - - mondta Uri Katz, a Claroty ipari biztonsági cég biztonsági kutatója.

A CISA frissítette a múlt hónapban közzétett ICS-tanácsait is, amely részletesen ismerteti a Contec CONPROSYS HMI rendszerben található kritikus sebezhetőséget (CVE-2022-44456, CVSS score: 10.0), amely lehetővé teheti egy távoli támadó számára, hogy speciálisan kialakított kéréseket küldjön tetszőleges parancsok futtatására. Bár ezt a hiányosságot a Contec a 3.4.5-ös verzióban javította, a szoftver azóta négy további hiba miatt is sebezhetőnek bizonyult, amelyek információk felfedéséhez és jogosulatlan hozzáféréshez vezethetnek.

A CONPROSYS HMI System felhasználóinak ajánlott a 3.5.0 vagy újabb verzióra frissíteniük, emellett lépéseket kell tenniük a hálózati kitettség minimalizálására és az ilyen eszközök üzleti hálózatoktól való elszigetelésére.

A figyelmeztetések kevesebb mint egy héttel azután érkeztek, hogy a CISA 12 hasonló figyelmeztetést adott ki, amelyek a Sewio, az InHand Networks, a Sauter Controls és a Siemens szoftvereit érintő kritikus hibákra figyelmeztettek.

SecWorld 2023 - Bizalom helyett biztonság

Kíváncsi, hogy mi vár 2023-ban az IT-Biztonságra? Miért nem elég biztonsági szoftvereket telepíteni a biztonságos informatikai környezet kialakításához?
Jöjjön el a Computerworld szervezésében megvalósuló SecWorld 2023 konferenciánkra és tudja meg, hogyan védheti szervezetét a legújabb kiberbiztonsági fenyegetésekkel szemben!
Részletek és regisztráció az ingyenes rendezvényre >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.