Hirdetés
. Hirdetés

Világgazdasági Fórum: a kiberkockázatok hozzáadódnak az éghajlati fenyegetéshez

|

Elkészült a jelentés összefoglalója, amely mintegy ezer szakértő és vezető megkérdezésén alapul.

Hirdetés

A kiberfenyegetések és a növekvő űrverseny a világgazdaságot fenyegető újonnan megjelenő kockázatok, amelyek hozzáadódnak az éghajlatváltozás és a koronavírus világjárvány okozta kihívásokhoz - áll a WEF friss jelentésében.

A globális kockázatokról szóló jelentést általában a vezérigazgatók és a világ vezetőinek a svájci Davos síparadicsomban tartott éves téli elit találkozója előtt szokták kiadni, de az eseményt a COVID-19 miatt már másodszorra is törölték. A Világgazdasági Fórum azonban tervez néhány virtuális ülést.

Hirdetés

Világkilátások

A jelentés szerint 2022 elején a világjárvány és annak gazdasági és társadalmi hatásai még mindig "kritikus fenyegetést" jelentenek a világra nézve. A gazdag és szegény országok vakcinákhoz való hozzáférése közötti nagy különbségek azt jelentik, hogy gazdaságaik egyenlőtlen ütemben épülnek fel, ami tovább mélyítheti a társadalmi megosztottságot és fokozhatja a geopolitikai feszültségeket.

Az előrejelzések szerint 2024-re a világgazdaság 2,3 százalékkal lesz kisebb, mint a világjárvány nélkül. Ez azonban elrejti a fejlődő országok - amelyek gazdasága az előrejelzések szerint 5,5 százalékkal lesz kisebb, mint a világjárvány előtt - és a gazdag országok - amelyek várhatóan 0,9 százalékkal fognak növekedni - eltérő növekedési ütemét.

Digitális veszélyek

A világjárvány hatalmas változást kényszerített ki. Sok embernek otthonról kellett dolgoznia vagy képzésre járnia, és robbanásszerűen megnőtt az online platformok, eszközök száma, hogy segítse ezt az átalakulást, ami drámaian megnövelte a biztonsági kockázatokat - áll a jelentésben.

"Most ott tartunk, hogy a kiberfenyegetések gyorsabban növekednek, mint amilyen gyorsan képesek vagyunk hatékonyan megelőzni és kezelni őket" - mondta Carolina Klint, a Marsh kockázatkezelési vezetője a Voice of America hírportálnak.

A jelentés szerint a kibertámadások egyre agresszívebbé válnak és szélesebb körben terjednek, mivel a bűnözők egyre keményebb taktikát alkalmaznak, hogy egyre sebezhetőbb célpontokat támadjanak meg. A malware- és zsarolóprogram-támadások fellendültek, míg a kriptovaluták térhódítása megkönnyíti az online bűnözők számára, hogy elrejtsék az általuk beszedett kifizetéseket.

Bár a felmérésre válaszolók a kiberbiztonsági fenyegetéseket rövid- és középtávú kockázatként említették, Klint szerint a jelentés szerzőit aggasztja, hogy a kérdés nem került magasabbra a rangsorban, ami arra utal, hogy a vállalatok és a kormányok számára ez egy "vakfolt".

Űrverseny

Az űr a végső határ a kockázat szempontjából is.

A hordozórakéta-technológia csökkenő költségei új űrversenyhez vezettek a vállalatok és a kormányok között. Tavaly az Amazon-alapító Jeff Bezos és Richard Branson Blue Origin nevű űrturisztikai vállalkozása, a Virgin Galactic, míg Elon Musk Space X nevű vállalkozása nagyot lépett előre az űrhajósok és műholdak indításában. Eközben számos ország növeli űrprogramjait, mivel geopolitikai és katonai hatalmat, illetve tudományos és kereskedelmi előnyöket hajszolnak - áll a jelentésben. A szerzők megállapították, hogy e pályák fokozott kihasználása magában hordozza a zsúfoltság, a törmelék növekedésének és az ütközések lehetőségének kockázatát egy olyan területen, ahol kevés olyan irányítási struktúra van, amely képes az új veszélyek mérséklésére.

Klímaválság

A bolygó egészsége a következő évtizedben a domináns aggodalom a felmérés válaszadói szerint, akik az éghajlatváltozás elleni fellépés elmaradását, a szélsőséges időjárást és a biológiai sokféleség csökkenését nevezték meg a három legnagyobb kockázatként.

A jelentés megjegyezte, hogy a különböző országok eltérő megközelítést alkalmaznak, egyes országok gyorsabban haladnak a szén-dioxid-kibocsátásmentes modell elfogadása felé, mint mások. Mindkét megközelítésnek vannak hátrányai. Míg a lassú lépés radikalizálhatja azokat, akik úgy gondolják, hogy a kormány nem cselekszik elég gyorsan, addig a szén-dioxid-intenzív iparágaktól való gyorsabb eltávolodás gazdasági zűrzavart okozhat, és milliók válhatnak munkanélkülivé.

"Az elhamarkodott környezetvédelmi politikák elfogadása nem kívánt következményekkel járhat a természetre nézve is. Még mindig számos ismeretlen kockázatot rejt a még nem tesztelt biotechnikai és geomérnöki technológiák alkalmazása" - tette hozzá a jelentés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.