Hirdetés
. Hirdetés

Webkamerán keresztül engedjük be a tolvajokat?

|

Okostévék, webkamerák, sőt akár egy kamerás bébiőr is a kibebűnözők célpontjává tehet bárkit.

Hirdetés

Az már nem újdonság, hogy a weboldalakon keresztül adathalászok és hackerek vadásznak személyes és banki adatainkra. A legelterjedtebb védelmi megoldások is ismertek, ilyen a weboldalak hitelességét és a felhasználóval zajló kommunikáció titkosítását biztosító SSL-tanúsítvány is, amelyet egy zárt lakatot ábrázoló ikon jelöl a böngésző webcím előtti mezőjében.

Azonban az egyre okosodó és egymással az interneten keresztül kommunikáló gépek kapcsán jóval kevesebb szó esik a felhasználók biztonságáról. Pedig a Gartner kutatócég szerint 2016-ban már közel 2 milliárd új, összekapcsolt eszköz kerül a világhálóra. Az eszközök hitelesítése és a közöttük zajló kommunikáció titkosítása pedig éppen olyan kritikus biztonság szempontjából, mint egy weboldal és a felhasználó közötti információcsere. Ebben a harcban pedig még az út elején járunk.

 "A nemzetközi elemzések egy irányba mutatnak: az internet of things, vagyis az egymással kommunikáló gépek belátható időn belül elképesztő távlatokat nyitnak meg. Könnyen lehet, hogy pár éven belül magától rendel majd tejet a hűtőnk, mosószert a mosógépünk. Ez a digitális evolúció pedig olyan gyors lesz, hogy a felhasználók jelentős része képtelen lesz átlátni az újonnan felmerülő biztonsági kockázatokat. Hiszen minél több okoseszközt kapcsolunk az internetre, annál több felületet adunk a tolvajoknak is a behatolásra. Talán még kevesen gondolunk rá, de egy nemzetközi teszt szerint akár a kamera képét okostelefonra továbbító bébiőr felett is átvehetik az irányítást a hackerek. De ugyanígy az okostévé kameráján keresztül is benézhetnek a lakásunkba a tolvajok." - mondta el Molnár Ferenc a digitális biztonsággal és hitelesítéssel foglalkozó NETLOCK Kft. vezetője. 

A legtöbb nagyvállalat természetesen igyekszik gondoskodni a megfelelő biztonságról, például folyamatosan frissítik a szoftvereket az okostévék estén is. Az okosotthonok, okosirodák jövőbeni védelmének egyik legbiztosabb módja lehet, ha saját domainnevet kapnak az eszközök - például a gyártók biztosíthatnak a termékeikhez dinamikus domaint (pl.: 1234567.okosteve.gyarto.hu) -, és az SSL-tanúsítványra építve a kommunikáció ugyanúgy levédhető, mint a weboldalak és szerverek esetén.  "Arra számítunk és látjuk is, hogy a gyártók is komolyan veszik az emberek privát szférájának védelmét. Olyan megoldásra van szükség, hogy ne kelljen lekapcsolnom a hűtőt az internetről vagy letakarni a tévé webkameráját, ha biztonságban akarom érezni magamat." - összegezte Molnár Ferenc. A szakértő szerint az otthoni okoseszközökre érdemes ugyanúgy gondolni, mint egy számítógépre. Így az okostévés böngészés során is érdemes kerülni a gyanús weblapokat, de az otthoni hálózat tűzfalas védelme is növeli a biztonságot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.