Hirdetés
. Hirdetés

WSJ: a digitális csatatér a kulcs Ukrajna számára az Oroszország elleni háborúhoz

|

Az ország digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese szerint sikeresek voltak az oroszok interneten keresztül történő megszólítására irányuló kampányok.

Hirdetés

Ukrajna azon dolgozik, hogy az Oroszországgal vívott háború alatt is működőképes maradjon a digitális infrastruktúrája, miközben küzd a dezinformáció és a kibertámadások ellen - mondta Oleksandr Bornyakov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese.

Bornyakov szerdán megjelent a Collective mesterséges intelligenciával foglalkozó cég virtuális eseményén, ahol a technológia és az információ háborúban betöltött szerepéről beszélt. "Két évig tartottak a Covid eseményei, és megtanultuk, hogyan kell távolról dolgozni. Sok infrastruktúrát áthelyeztünk a felhőbe, így mondhatni készen álltunk, ha valami ilyesmi történne. Persze valójában nem hiszem, hogy készen állhatsz az ilyen eseményekre, amikor a szülővárosodat és az ország nagy részét megtámadják" - jelentette ki a Wall Street Journal szerint.

Hirdetés

Elmondta, hogy Ukrajnában az infrastruktúra nagy része működik. Úgy értem, működik a kommunikáció, működik a televízió, működnek a kormányzati szolgáltatások. Lehet üzletelni, lehet adót fizetni, lehet bankba menni. A fizetési rendszer működik. Tehát nem tudtak tömegesen megzavarni semmit.

Kitért rá, hogy Elon Musk válaszolt a kérésükre, és aktiválta a Starlinket Ukrajnában. Eddig körülbelül 1500 műholdvevőt kaptak és további 5000-et várnak. Amint ezek megérkeznek szét fogják telepíteni őket az országban, hogy még ha le is döntik a mobiltornyokat, vagy valahogy elvágják a vezetékes vonalakat, akkor is képesek legyenek kommunikálni.

Bornyakov elmondta, úgy döntöttek, hogy az interneten keresztül érik el az orosz embereket konkrét üzenetekkel. Először is, az orosz kormány tagadta, hogy ez egy háború. Azt mondták, hogy ez egy különleges művelet. Ezért célzottan kampányt indítottak, hogy elmondják az oroszoknak, ez háború. Másodszor, tagadták, hogy vannak áldozatok, hogy vannak halott katonák Ukrajnában. Ezért bemutatták a halott katonák képeit és ismertették a nevüket az interneten keresztül. Az orosz TV-csatornákat nyilvánvalóan nem érhették el.

És ezek a kampányok sikeresek voltak, mert először az orosz ellenzék egy része kezdett el háborúként beszélni erről, majd az oroszok hivatalosan is bevallották, hogy vannak áldozatok, halottak.

Létrehoztak egy IT-hadsereget, amelyhez 200 ezer ember csatlakozott, és azok a magánszemélyek, akik segíteni akartak Ukrajnának az Oroszország elleni harcban. "Az első napon teljesen lekapcsoltuk a Kreml honlapját, a tőzsdei webes szolgáltatásaikat, a kormányzati szolgáltatási portáljukat, és még sok minden más is leállt. És kiderült, hogy nem álltak készen" - mondta az ukrán tisztviselő.

Hozzátette, hogy már nyolc éve támadják őket. Ezt ahhoz hasonlította, ahogy a Microsoft Windows védelme fejlődött. Annyi hacker akarta feltörni sok éven át, hogy végül kiépítették a legvédettebb operációs rendszert, azaz nem lehet csak úgy behatolni, mert annyi tapasztalatot szereztek a rendszerük védelmében. Bornyakov szerint nagyon hasonló dolog történt az ukrán kiberinfrastruktúrával is.

Több száz vállalat hagyta el Oroszországot, és a végső célunk. A Visa és a Mastercard elment azután, hogy erre kérték őket. De a legfőbb prioritásuk az, hogy teljesen blokkolják az Apple App Store-t és a Google Play-t Oroszországban. Sok orosz állampolgár úgy gondolja, hogy rendben van, ha a hadsereget egy másik országba küldik. Ezért meg akarták mutatni nekik, hogy ez nem fog következmények nélkül megtörténni - szögezte le Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.