2020: a tehetséges kiberbiztonsági szakemberek hiányának kezeléséhez radikálisan új gondolkodásmód szükséges

|

Az év első hónapjaiban tekintünk vissza az elmúlt 12 hónap történéseire, és próbáljuk kitalálni, mi vár ránk a következő évben.

Main visual : 2020: Solving the cyber security talent crunch needs radically new thinking
Az idén ettől a hagyománytól eltérően a tehetséges és felkészült kiberbiztonsági szakemberek hiányával kapcsolatos megfigyeléseimet szeretném közzé tenni. A szakemberhiány az ágazat egészére jellemző volt 2019 során. Őszintén remélem, hogy a probléma nem fog tovább súlyosbodni 2020-ban, és a példánkat követve más szállítók is haladó, kreatív szemléletre állnak át a rátermett munkatársak toborzása terén.

A kiberbiztonsági szakemberek hiánya nagyon is valós probléma. Egyes becslések szerint 3,5 millió betöltetlen pozíció lesz világszerte az ágazatban 2021-re.

Ekkora kihívással szembesülve gyökeresen új gondolkodásmódra van szükség ahhoz, hogy továbbléphessünk a megoldás felé.

A helyzeten javítanak némileg az automatizációs megoldások. A Fujitsunál mi is alkalmazunk ilyen technológiát a fejlett fenyegetésekkel foglalkozó központunkban. Az automatizáció jelentősen képes mérsékelni a szakemberek által végzendő manuális, repetitív feladatok mennyiségét, fokozva az egyén produktivitását.

Az automatizáció valódi ereje azonban abban rejlik, hogy gazdagabb kontextuális információkkal képes segíteni a hozzáértő elemzőknek gyorsabban megbirkózni a fenyegetésekkel. Ez is mutatja, hogy emberekre mindenképpen szükség van. 

A szakemberhiányra rövid távon valószínűleg nem áll majd rendelkezésre komplett automatizációs megoldás. És még ha lenne is ilyen, változatlanul nagy igény mutatkozna azokra a szakemberekre, akik tanácsokkal tudnának szolgálni a szervezetek számára az internetes biztonság terén végrehajtandó intézkedésekre vonatkozóan.

Milyen új szemlélettel keresi a Fujitsu a tehetséges kiberbiztonsági szakembereket?

Iparágunkban szakemberhiány van, és kevesen vesznek részt informatikai képzésben. Ahelyett, hogy valaki mástól várnánk a probléma megoldását, magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést.

Programot indítottunk a legjobb internetes biztonsági szakemberek felkutatására, és olyan központokat hoztunk létre világszerte, ahol az iparág legjobb szakembereihez nyújtunk az ügyfelek számára globális szintű hozzáférést.

A toborzásban új módszereket alkalmazunk, és olyan társadalmi csoportok felé nyitunk kaput, amelyek korábban nem érdeklődtek a kiberbiztonsági karrier iránt, vagy nem volt lehetőségük ezen a területen tanulni.

Az Egyesült Királyságban egyetemek által finanszírozott műszaki szakközépiskolákkal együttműködésben kínálunk internetes biztonsági képzést 14-18 éves diákok számára, akik így olyan pályára léphetnek, amelyre korábban nem lett volna lehetőségük.

Az elmúlt évben Brüsszelben is számos érdeklődő regionális önkormányzati és oktatási partnerrel léptünk kapcsolatba, akikkel különböző képzési lehetőségeket kínálunk az informatikai terület iránt érdeklődő álláskeresők számára.

Gyorsított kiberbiztonsági képzés

A brüsszeli fővárosi régió professzionális IKT-referenciaközpontjával, az Evolirisszel, a regionális foglalkoztatási hivatallal, az Actirisszel, valamint a brüsszeli szakképzésért felelős francia nyelvű állami szolgáltatóval, a Brussels Traininggel együttműködve 55 napos kiberbiztonsági oktatást szerveztünk Brüsszelben, amelyre előképzettségtől függetlenül, bárki jelentkezhetett.

A jelentkezők szűrése után azonosítottunk 12 főt, akik sikeresen elvégezték az oktatást, és bekerültek a tehetséges kiberbiztonsági szakemberek adatbázisába.

Azzal a radikális döntéssel, hogy nem foglalkoztunk a jelentkezők előképzettségével, és kizárólag kognitív és viselkedésbeli képességeiket vettük figyelembe, szokatlan, ám rendkívül eredményes szakmai profillal rendelkező jelöltekhez jutottunk, akikre kivétel nélkül jellemzőek voltak a következő tulajdonságok: kitartás, rugalmasság és kíváncsiság.

Az egyik sikeres jelentkező például korábban fűtésszerelő volt. Rendkívül intelligens ember, a kiberbiztonsági szakemberek összes hasznos képességével, de korábban nem volt lehetősége bekapcsolódni a hagyományos oktatási rendszerbe.

Egy másik résztvevő szeretett volna visszatérni a munkaerőpiacra azután, hogy korábban gyermeknevelési okokból megszakította karrierjét. Az oktatás lehetőséget biztosított számára, hogy a digitalizálódó világ egyik ígéretes szektorában kezdje újra pályafutását.

Nem állítom, hogy egy ilyen bátor lépést bárki könnyedén megtesz. A Fujitsunál innovatív, nyitott kultúrával rendelkezünk, de Alain Rasschaertnek, Belgiumért és Luxemburgért felelős nagyvállalati és kiberbiztonsági vezetőnknek nálunk is meg kellett győznie a szkeptikusokat arról, hogy a program elindítása ügyfeleink javát szolgálja.

Újszerű gondolkodásmód

A Fujitsunak Brüsszelben több olyan ügyfélprojektje is fut, ahol több szakemberre lenne szükség. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy olyan álláspályázókat vegyünk fel, akik sikeresen elvégezték a képzést, és eleget tesznek a kiberbiztonsági projektekben való részvételhez szükséges normáknak. Örömmel számolhatok be róla, hogy a Fujitsu máris hat résztvevővel írt alá szerződést az új képzési programból, míg a többiek további oktatáson vesznek részt.

A Fujitsu nyilvánvalóan nagyon motivált a szakemberhiány jelentette üzleti kihívás legyőzésére. Az újszerű gondolkodásmóddal gyökeresen új szemléletet tudunk megvalósítani. Azzal pedig, hogy minden érdeklődővel hajlandóak vagyunk együttműködni, bebizonyítjuk, hogy a problémát lehet úgy kezelni, hogy az hosszú távon az egész társadalom javára váljon.

Záró gondolatként azt kívánom 2020-ra, hogy az internetes biztonság szektor más szereplői is álljanak át ilyen kreatív és nyitott szemléletre. Bebizonyítottuk, milyen előnyökkel jár, ha tehetséges új munkaerőt vonzunk a szektorba. és mindannyian profitálni fogunk abból, ha sikerül megoldani a valamennyiünket érintő szakemberhiányt.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.