2022-es előrejelzés - Mi várható a technológia terén?

|

Milyennek látom a 2022-es évet? Arra számítok, hogy az idén egyre inkább egyértelművé válik a technológia társadalomban és mindennapi életben betöltött központi szerepe.

A főbb iparágakat, köztük a gyártóipart, a fuvarozást és a kiskereskedelmet már a technológia határozza meg - és juttatja további innovációkhoz. A pénztármentes üzletek kialakítása csak egy a rengeteg példa közül. A Covid-járvány nagy lökést adott az innovációnak, és ez a trend csak gyorsulni fog 2022-ben.

Az erősödő technológiai jelenlét mellett úgy gondolom, hogy öt fő téma kerül előtérbe 2022-ben. Az első maga a számítástechnika, ami értékes lehetőséget kínál a Fujitsu számára. Egyre inkább elmosódik a határvonal a hagyományosan "nagy teljesítményű számítástechnikának" nevezett terület és az egyszerű "számítástechnika" között. Minden esélyünk megvan arra, hogy vezető szerepre tegyünk szert a szolgáltatásként nyújtott számítástechnika (Computing-as-a-Service) támogatásában.

Hogy mire alapozzuk ezt az állítást? A Fujitsu fejlesztette ki a világ első számú szuperszámítógépét, a Fugakut. "Digital annealing" szolgáltatásunkkal is az élen járunk. Ezt a kvantumtechnológia által inspirált számítási architektúrát már több ügyfél is használja a gyógyszerkutatások, a gyártóipar és a logisztika területén. A "digital annealing" technológia a kvantumközeli és a valódi kvantumszámítástechnika előhírnöke.

Realista lévén nem számítok arra, hogy 2022 a kvantumtechnológia éve lesz, hiszen a qbitek még nem elég tartósak ahhoz, hogy valós idejű üzleti alkalmazásokhoz lehessen használni őket. De 2022-ben a Fujitsu egy olyan kvantumalapú szimulátor bevezetését tervezi, amely a Fugakunál is használt lapkákkal dolgozik. Meggyőződésem, hogy ez lesz a világ leggyorsabb kvantumszimulátora.

A nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) szélesebb körű hozzáférhetősége elő fogja mozdítani a szolgáltatásként nyújtott számítástechnika (Computing-as-a-Service) használatát. És tanúi leszünk annak, hogy a szimulátorok olyan közel visznek minket a valódi kvantumszámítástechnika által kínált áttöréshez, amennyire ez jelenleg csak lehetséges. A szimulátorok nagy előnye, hogy nem csupán a hardverre támaszkodnak. Felhasználjuk hozzájuk a "digital annealer" megoldással az összetett problémák valós idejű vagy közel valós idejű megoldása terén elért fejlődés eredményeit is.

Ennek egyik fő haszonélvezője a gyógyszeripar lesz, mivel az elérhetőbb HPC és a kvantumszimulációk felgyorsítják a rendkívül hosszadalmas, szó szerint évekig tartó gyógyszerkutatási folyamatokat.

A HPC elterjedésével egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a technológiát a mindennapi feladatok gyorsabb elvégzéséhez. Sőt, amit ma HPC-nek tartunk, öt év múlva hétköznapi asztali számítástechnikának számít majd. Ilyen gyorsan fejlődik a technológia. A normál felhasználók számára végső soron mindegy, milyen számítástechnika működik a kulisszák mögött, amíg segítséget nyújt számukra a valós problémák megoldásához.

A számítástechnika fejlődésének járulékos haszonélvezője a környezet lesz. Kétségkívül az ESG - a környezet, a társadalom és az irányítás - lesz 2022 kiemelt témáinak egyike. Az üzleti életben várhatóan exponenciálisan nőni fog a fenntarthatóság iránti érdeklődés. A kvantumközeli képességek segítségével olyan technológiával dolgozhatunk, amely fenntarthatóbbá teszi a környezetet, például a karbonalapú üzemanyagok kiváltásának lehetőségével.

Látni fogjuk azt is, ahogy az adatokat továbbító hálózatok egyre gyorsulnak. Áttörés küszöbén állunk az 5G és a privát 5G (pl. O‑RAN) hálózatok elterjedésében. A távközlési iparágat át fogja alakítani a felhőalapú virtualizáció. 2022-ben a Fujitsu további összegeket fektet felhőképességei, azon belül a világszínvonalú rádiós technológia fejlesztésébe. Izgatottan figyelem a távközlési szektor fejlődését - 2022-ben a Mobile World Congressre is visszatérünk majd.

A 2022-es előrejelzés nem lenne teljes a mesterséges intelligencia említése nélkül. Egyre gyakrabban fogják bevetni az MI-t az ok-okozati összefüggések vizsgálata és az összetett problémák (azon belül a globális felmelegedés) szimulálása terén.

Az MI körül óriási a hírverés, és nem ok nélkül. Egyre nyilvánvalóbb lesz, mennyire releváns mindennapi életünk szempontjából. Nem arról beszélek, hogy a gépek az életünket meghatározó önálló döntéseket hoznak, hanem sokkal inkább a szintetikus adatikrekről. Olyan algoritmusokkal létrehozott adatokról, amelyek felhasználhatók a valós életbeli megfelelőiknél jobban teljesítő folyamatok kidolgozására, majd ezt a tudást továbbadva, jobb eredmények elérésére.

A kvantumszámítástechnika érkezése meg fogja változtatni az internetbiztonság világát, de ez még nem most fog megtörténni. A 2022-es év fő kihívása annak megvalósítása lesz, hogy a digitális biztonság ne lassítsa le az adatmozgás sebességét - miközben természetesen biztosítja a szükséges védelmet. Nagyon izgatott vagyok azzal a globális kutatómunkával kapcsolatban, amelyet a Fujitsu a Tel Aviv-i Ben‑Gurion Egyetemmel és más oktatási intézményekkel együtt végez ezen a területen. Ennek eredményeit várhatóan 2022-ben fogják bejelenteni.

Végül pedig, szorosan követem az ember és a technológia találkozására összpontosító konvergens technológiák fejlődését. Ebbe a kategóriába tartoznak a biometria és az emberi viselkedést előrejelző gépi tanulási technológiák. Ígéretes lehetőségeket kínálnak a kiskereskedelem, a közbiztonság, az egészség és a rehabilitáció, sőt még a sport területén is. A Fujitsu 3D érzékelős technológiáját például már tornász világversenyeken is használják.

Az adattárolás helye szempontjából fontos 2022-es trend lesz a felhőnatív feladatok számának növekedése. Már mutatkoznak a következő tömeges felhőbevezetési hullám jelei. Nagy változást hoz majd, amikor a tőzsdék elkezdenek átköltözni a felhőbe - ami hamarabb megtörténik, mint azt a legtöbben gondolnák. A többmagos processzorok felgyorsították a felhő működését. A szilícium-fotonika pedig további fejlődést hoz majd. Gyorsulni fog a nagy távolságú adatátvitel, és még teljesebben kiaknázhatóvá válnak a felhő előnyei.

A kriptovaluták technológiája is velünk marad. Egyelőre gyerekcipőben jár, és arra számítok, hogy 2022-ben tovább szelektálódnak a túlélő valuták - az úgynevezett altcoinok. Az egészen biztos, hogy a bitcoin-bányászat költsége nem fogja hátráltatni a kripto növekedését. Ugyanakkor 2022 még nem lesz az az év, amikor bármelyik jelentősebb kormány bevezeti majd a bitcoin használatát.

A Fujitsu kiváló mérnökcsapata jelenleg ezekre a technológiákra összpontosítja figyelmét. A fejlődés élvonalában haladnak, és gyorsítják az új technológiák gyakorlati bevezetését. Ez ösztönzi az üzleti növekedést és az innovációt, ezáltal érdemben is hozzájárulva a társadalom fejlődéséhez és a környezet megóvásához. Mérnökeink feladata, hogy hasznossá tegyék a technológiát a vállalatok számára, és felkeltsék az ügyfelek és dolgozóink figyelmét. Ők felelnek azért is, hogy innovációinkat a Fujitsun kívüli technológiákkal ötvözve, használhatóság és árképzés szempontjából egyaránt könnyen fogyasztható megoldásokat hozzanak létre. Az ügyfelek megoldásokat várnak a Fujitsutól, és ennek a szolgálatába szeretném állítani mérnökeinket.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.