3 terület, ahol az 5G FWA megváltoztatja az emberek életét

|

Az 5G már most rengeteg új innováció és szolgáltatás előtt nyitotta ki a kapukat a vállalkozások és otthonok számára szerte a világon. Ez az erőteljes növekedés 2023-ban is folytatódni fog, ahogy a technológia mindenütt egyre elterjedtebbé és megfizethetőbbé válik.

Az iparágban pedig arra számíthatunk, hogy a vezeték nélküli hozzáférés (FWA) lesz az 5G növekedésének legfőbb hajtóereje:

● Az előrejelzések szerint a globális 5G FWA piac értéke 2023-ban eléri a 29,4 milliárd USD-t, 2028-ra pedig a 153 milliárd USD-t, ami 39 százalékos összetett növekedési rátát (CAGR) jelent. (Forrás: MarketsandMarkets)

● Az 5G-t elsődleges vagy tartalék hálózatként használó vállalatok aránya a 2022-es 1%-ról 2025-re 10%-ra fog emelkedni. (Forrás: Gartner)

● Az 5G FWA kapcsolatok száma 2028-ra várhatóan körülbelül 235 millióra nő, ami az összes FWA-kapcsolat közel 80 százalékát jelenti. (Forrás: Ericsson)

Az 5G FWA képes nagy sebességű szélessávot biztosítani és támogatni a nagy sávszélesség-igényű szolgáltatásokat, így egyre népszerűbb választás lesz, ha elsődleges és másodlagos kapcsolatra van szüksége a vidéki és elővárosi területeken működő vállalkozásoknak és otthonoknak. Skálázhatósága és költséghatékonysága megbízható megoldássá teszi ideiglenes telepítésekhez is. Amíg felkészülünk az FWA-projektek számának megugrására 2023-ban, vessünk egy pillantást annak három fő alkalmazási területére.

1. Elsődleges szélessávú kapcsolat

Az 5G FWA elsődleges szélessávú kapcsolatként szolgálhat azon felhasználók számára, akik egyébként nem férnek hozzá megbízható vagy költséghatékony szélessávú kapcsolathoz. Az otthoni felhasználók esetében ez jellemzően a városon kívül, vidéki és külvárosi területeken fordulhat elő; az egyik legnépszerű felhasználási helyszín a nyaralók, különösen a skandináv országokban, ahol az 5G elterjedt és megfizethető. A vállalkozások esetében azonban erre még több lehetőség van: gyárakban, raktárakban vagy akár tengerjáró hajókon is használhatják. Egy intelligens gyárban például ha együtt alkalmazzák az FWA-t a hálózati szeleteléssel és az mMTC-vel (massive Machine-Type Communications), az olyan előnyökkel járhat, mint a kapcsolat minőségének javítása, amely létfontosságú a modern robotikához és automatizáláshoz. Ez lehetővé teszi a még precízebb gyártást, kevesebb hibával, a gyártósor dolgozói pedig AR- és VR-asszisztált minőségellenőrzést végezhetnek. Ezenkívül megkönnyíti az eszközök nyomon követését is, megspórolható vele az automatikus irányítású járművek kábelezése, és tovább javítja az autonóm mobil robotok használatát.

Az FWA-n keresztüli 5G új távlatokat nyithat meg a távoli vagy kis helyeken működő vállalkozások számára, amelyek nem bonyolítanak le kritikus forgalmat, eleve kisebb forgalommal rendelkeznek, és nincs más csatlakozási lehetőségük. Elérhetővé válik a zökkenőmentes csatlakozás kioszkok, kiskereskedelmi üzletek, olaj- és gázkitermelő telepek, sőt akár vidéki fióktelepek számára is, ahol a hagyományos rézalapú szélessávú megoldások kudarcot vallanak.

2. Másodlagos kapcsolat

Amikor az elsődleges internetes kapcsolat megszakad, fontos lenne, hogy az üzletvitel szempontjából kritikus folyamatok továbbra is működjenek, legyen szó az értékesítési pontokon lebonyolított tranzakciókról vagy készletkezelésről. A megbízható tartalék kapcsolat megléte jelenti a különbséget aközött, hogy biztosítani tudjuk az üzletmenet folytonosságát, vagy leállásra pazaroljuk az időnket. Már most látjuk, hogy az 5G FWA népszerű megoldást jelent, ha tartalék kapcsolatra van szükség, amely a vezetékes kapcsolat meghibásodása esetén feladatátvételi hálózatként képes tartani a frontot. A legerősebb növekedés azon szervezeteknél figyelhető meg, amelyek viszonylag kis telephellyel rendelkeznek, és versenyképes áron szeretnék elérhető tartalék kapcsolattal biztosítani be magukat - mint például a kiskereskedelmi üzletek, éttermek és kávézók. Amikor az ehhez hasonló vállalkozások, amelyek jellemzően vezetékes kapcsolatot alkalmaznak, nagy sebességű vezeték nélküli szolgáltatásokat kívánnak elérhetővé tenni sok ügyfél számára, és nem akarnak újabb vezetékes hálózatot kiépíteni, az 5G FWA vonzó lehetőséggé válik.

3. Ideiglenes WAN kapcsolat

Az 5G FWA megbízható és hatékony megoldás az ideiglenes telepítésekhez. Gyors telepítési folyamatának köszönhetően ezek az ideiglenes WAN-kapcsolatok tökéletesek a szezonális vállalkozások, rendezvények, építkezések számára, sőt akár az olyan vészhelyzetekben is praktikus megoldást jelenthetnek, mint az átmenetileg kialakított kórházak vagy testhőmérséklet-ellenőrző pontok a világjárvány idején. Az 5G rugalmassá és mobilissá teszi ezeket a WAN-kapcsolatokat, lehetővé téve, hogy szükség szerint mozgassuk őket különböző helyekre - bárhol, ahol van 5G lefedettség.

Németországban például 5G-vel működő ideiglenes WAN-kapcsolatokat használnak a munkaterületeken lévő konténerirodákban az e-mailek és a rendelések kezelésére. Bár a 4G tisztességesen helyt állt, ha ideiglenes WAN szolgáltatást kellett nyújtani, mégsem tudta támogatni a nagyobb sávszélesség-igényű alkalmazásokat, például a HD élő közvetítést. Ez egy újabb inflexiós pont, ahol az 5G új szintre emeli a technológiát. Az 5G alacsony késleltetése lehetővé teszi az akár 8K-s élő közvetítést még olyan nagy sűrűségű környezetekben is, mint zsúfolt rendezvények, koncertek és konferenciák, minimalizálva vagy teljesen kiküszöbölve a videó késleltetését és az egyéb megszakításokat.

Ha a valódi életből szeretne erre példát látni, tekintse meg, hogyan segített a Zyxel egy multimédiás cégnek élőben, késleltetés nélkül közvetíteni 4K panorámavideókat, zsúfolásig megtelt helyszíneken. Az 5G-lefedettség bővülésével és megfizethetőbbé válásával arra számítunk, hogy az FWA-telepítések aránya nem csak 2023-ban, hanem azt követően is tovább fog növekedni. Ha többet szeretne megtudni az 5G-megoldásokról és az iparági trendekről, látogasson el a Zyxel 5G-megoldások oldalára, vagy hallgassa meg szakértőinket a YouTube lejátszási listán.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.