5G: Ami mindenkit lázba hoz

|

Véleménycikk Patrick Hirschertől, a Zyxel EMEA LTE/5G piacfejlesztési menedzserétől.

Egyre nagyobb okunk van az optimizmusra: visszatér az üzleti bizalom, és a korlátozások feloldása is a láthatáron van. Mivel sok vállalkozás a folytonosságról a növekedési modellre vált, az 5G egy újabb okot ad az izgatottságra. Hogy miért? Tarts velem, és kifejtem.

Azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, hogy a vállalkozásokra igen nehéz idők jártak az elmúlt időszakban. A koronavírushoz kapcsolódó előírások és korlátozások miatt vállalkozások milliói alakítják át tevékenységüket világszerte, beleértve a hálózataikat is, hogy képesek legyenek támogatni az otthoni munkavégzést. Aztán sokan rájöttek arra is, hogy a korábban biztonságos hálózatukat kiberfenyegetéseknek tették ki, ezért elkezdtek kétségbeesetten távmunkára alkalmas biztonsági megoldásokat keresni, de közben az vállalkozásuk fenntartásáért is küzdeniük kellett, nagy bizonytalanságok közepette.

Ezeken az akadályokon túl azonban egyre nagyobb okunk van az optimizmusra; visszatér az üzleti bizalom, és a korlátozások feloldása is a láthatáron van. Mivel sok vállalkozás a folytonosságról a növekedési modellre vált, az 5G egy újabb okot ad az izgatottságra. Ez a bevezetés alatt álló, mindent átalakító technológia nagy hatással lehet a járványból való kilábalásra, és most itt a tökéletes alkalom, hogy megvizsgáljuk az üzleti potenciálját.

Miért rajongunk ennyire érte?

Megvan az oka annak, hogy miért utalnak sokan az 5G-re úgy, mint ami "mindent megváltoztat". A jelenlegi 4G képességekkel összehasonlítva a teljesítménynövekedés exponenciális - a hálózati sebesség nagyjából százszor nagyobb, a négyzetkilométerenként támogatott eszközök száma pedig 4000-ről egymillióra ugrik. Bár ez kétségtelenül óriási előnyöket jelent azoknak a fogyasztóknak, akik a Netflixezni szeretnének anélkül, hogy aggódniuk kellene a sávszélesség miatt, a fő érték mégis az üzleti és ipari alkalmazásokban rejlik.

Sebesség és biztonság a KKV-k számára 

Az 5G azonnali előnyöket nyújt az KKV-k számára, WAN feladatátvételi opcióként. Az elsődleges WAN-vonal kiesése esetén, legyen az réz vagy száloptika, felbecsülhetetlen lehet az 5G azon képessége, hogy másodlagos WAN-vonalként azonnal képes biztosítani az üzletmenet folytonosságát. Az üzleti vállalkozások számára a másik fő előny a csatlakozási sebesség és a sávszélesség méretbeli ugrása, ez az oka tehát annak, hogy az a rengeteg ügyfél, aki szeretné bebiztosítani a jövőben a hálózatát, átáll az 5G-re. Ezzel egyúttal kikerülhetőek a WAN-infrastruktúra több rétegének telepítésével járó költségek és bonyodalmak is.

Ipar 4.0

A fogyasztókhoz hasonlóan az 5G gyorsabb sebessége, alacsonyabb késleltetési ideje és nagyobb sávszélessége fantasztikus lehetőségeket kínál az ipar szereplői, különösen a gyártási szektor számára. Többé nem kell beragadni a rugalmatlan, nehezen változtatható lineáris gyártósorokba, az eszközök pontatlan követésével, miután az ipar 4.0 és az intelligens gyár automatizálás elérhető lesz. Az okosabb gyárak biztonságosabb, termelékenyebb, hatékonyabb és fenntarthatóbb rendszereket jelentenek, amelyek kevesebb karbantartási időt igényelnek, és nagyobb gyártási rugalmasságot kínálnak.

Az 5G emellett lehetővé teszi a raktáraknak és gyáraknak, hogy beltéri hálózataikat csatlakoztassák kültéri tereikhez. Ez megnyitja a gyártási és az ellátási lánc folyamatának automatizálását a készletek kezelésétől a teherautók pontos nyomon követéséig és szinkronizálásáig.

A gyárak jellemzően azzal a komoly problémával szembesülnek, hogy irodai és gyári hálózataik eltérő és egymással versengő igényekkel rendelkeznek, mindegyik saját vezetékes és vezeték nélküli WLAN-nal rendelkezik, gyakran gyenge vagy rossz lefedettségű internetettel, ahol rendszeres a kimaradás. Az 5G hálózati szeletelése megoldja ezeket a problémákat, elkerülve a hálózati késleltetést vagy a magas színvonalú internetes szolgáltatás interferenciáját, és egyúttal a hálózat biztonságát is fenntarthatja. Az 5G az új gyárak számára is tökéletes megoldást jelent, mint elsődleges WAN, mivel képes a gyártás és az ellátási lánc  automatizálásánakmegvalósítására a járművek valós idejű mozgásfigyeléséhez és adatszinkronizálásához.

Könnyű integráció 

Mint mindig, minden ügyféligényre tudunk megfelelő választ adni. A gyárak például élvezhetik a hihetetlenül robusztus, vihar- és villámálló termékek előnyeit, amelyek hóviharban és rendkívüli hőségben is egyaránt képesek működni, miközben interferenciamentes teljesítményt nyújtanak nagy távolságokon is. Sőt, ma már villanyszerelői munka nélkül is lehet telepíteni és konfigurálni ezeket a megoldásokat, a száloptikai megoldásokkal ellentétben. Itt egy mobilalkalmazás segítségével pontosan meg lehet határozni az optimális telepítési helyeket.

Verseny az átállásra

Az 5G terjedésének lenyűgöző jelei vannak az EMEA régióban, különösen az északi országokban, ahol a 4G továbbra is dominál, és a szolgáltatók többségénél a csatlakozott idő több mint 90%-át teszi ki. Ezt az átállást a kormányok és az internetszolgáltatók egyaránt szorgalmazzák. Az 5G hordozhatósága remekül képes kiszolgálni az északi családok életét, akik rendszeresen cserélik életterüket a téli és a nyári házak között, megtakarítva ezzel két külön hálózat költségét. A DACH régióban piaci növekedés is tapasztalható, ahogy az internetszolgáltatók folytatják az 5G infrastruktúra telepítését; a német Deutsche Telekom célja, hogy 2021 végéig minden előfizető számára elérhetővé tegye az 5G-t, néhány svájci internetszolgáltató pedig még ennél is ambiciózusabb.

Nyilvánvalóan érthető, hogy a kiberbiztonság az első számú aggodalomra okot adó terület, amely kifinomult megoldást igényel annak érdekében, hogy a meglévő infrastruktúra védelme képes legyen megfelelni a folyamatosan fejlődő kibertámadások fenyegetéseinek. Ahogy egyre több vállalkozás tér magához pénzügyileg is, és képes a biztonság mellett már mással is foglalkozni, az 5G fontos szerepet fog játszani abban, hogy fenntartható módon fejlődjenek és gyorsuljanak.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.