A felhasználói szokások naplózására indított K+F projektet a BalaBit

|

Az Új Szécheny Terv keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap társfinanszírozásával valósítja meg azt a 300 millió forint összköltségű kutatási-fejlesztési projektet a BalaBit, melynek célja egy olyan megoldás kifejlesztése, ami az emberi viselkedésminták gyűjtésével támogatja az üzleti döntéshozatalt.

Az egyedülálló hálózatbiztonsági megoldásairól világszerte ismert BalaBit IT Security a syslog-ng nevű naplózó termékcsaládjának továbbfejlesztése érdekében indított kutatási-fejlesztési programot, melynek célja a „Big Data” feldolgozásának, elemzésének támogatása és a felhő alapú szolgáltatások hatékony naplómenedzsmentjének megvalósítása. A fejlesztési projektet két év alatt 300 millió forintból valósítja meg a magyar vállalat, amihez az Új Széchenyi Terv keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 192 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az új fejlesztések eredményeként várhatóan a rendszerüzemeltetésen és az informatikai biztonságon túl a jövőben az üzleti intelligencia és a döntéstámogató rendszerek piacára is beléphet naplózó eszközeivel a vállalat. A világ informatikai rendszerei folyamatosan növekvő mennyiségű adatot állítanak elő – egyes becslések szerint naponta körülbelül 2.5 exabyte adat születik -, mely rengeteg kiaknázatlan információt hordoz magában. Az ilyen adathalmazok feldolgozása, korrelálása és elemzése az informatika egyik legdinamikusabban fejlődő és legnépszerűbb területe. Ez azonban – az óriási mennyiségű strukturált és strukturálatlan adatmennyiséget figyelembe véve – egy rendkívül különleges és nehéz feladat, mely speciális eszközöket igényel, hiszen a klasszikus adatbáziskezelő technikák ilyen méretekben már nem működnek. Összefoglaló néven a szakirodalom “Big Data”-ként hivatkozik az ilyen nagyméretű adatbázisokra és az ezek kezelésére kidolgozott technológiákra. A BalaBit syslog-ng nevű megoldása az informatikai rendszerekben keletkező naplóüzenetek gyűjtését és feldolgozását valósítja meg. Jelenleg azonban a piacon található szoftverek az operációs rendszerek és alapvető rendszeralkalmazások naplóüzeneteire fókuszálnak, a felhasználók fő motivációja pedig az adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelés, informatikai biztonsági kontroll és az üzemeltetés támogatása. Az alkalmazásokból való információgyűjtés viszont egy egészen más megközelítést igényel. Elég, ha egy ERP rendszerben, online bankban vagy közösségi portálon végzett felhasználói aktivitásra gondolunk. A BalaBit a kutatási-fejlesztési projekt keretében a syslog-ng funkcionalitását ezekhez az új igényekhez kívánja úgy hozzáigazítani, hogy képessé váljon az alkalmazások felhasználói szokásairól információt gyűjteni és azokat feldolgozni még a legnagyobb adatmennyiségeket előállító és az üzleti döntéstámogatás céljából elemezni kívánó vállalatok számára is.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.