A hálózat szíve

|

Noha leginkább funkcionális elemnek tűnik, el kell ismernünk a szerény optikai adó-vevők teljesítményét, amely minden hálózatban létfontosságú szerepet tölt be. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk rá.

Előfordult már Önnel is, hogy elunta magát egy előadás közben? Tudom, hogy volt már ilyen. Különösen nehéz úgy koncentrálni, ha otthonról dolgozik, és egyedül ül a képernyő előtt, teljesen elkülönülve a kollégáitól és a többi résztvevőtől, akikkel egyébként normális körülmények között egymás mellett, ugyanabban a szobában ülne.

Érthető, ha ilyenkor a gondolataink elkalandoznak. Ez várható - különösen, ha a téma is száraznak tűnik. Pontosan erre számítottam, hogy ez fog történni velem, amikor meghívást kaptam, hogy vegyek részt egy belső technikai eligazításon, amely a Zyxel switch kínálatába bekerülő új termékekről szól.

Már láttam magam előtt, ahogy elvesztem az érdeklődésemet, a figyelmem elterelődik, és nem igazán fogom fel a dolgokat. Miért? Mert az előadás az adó-vevőkről fog szólni. Ha erre megkérdezné, hogy: "De mi az az adó-vevő?", kérjük, olvassa el a következő pár mondatot. Ha már tudja, mi az adó-vevő, nyugodtan átugorhatja a következő bekezdést.

Az adatok mozgásban tartása

Az adó-vevő egy kis csatlakozó, amellyel egy optikai kábelt csatlakoztatnak a switch hátuljához. A megfelelő adó-vevőt kell használnia a switch és a csatlakoztatott eszköz közötti távolságnak megfelelően. Ez lehet egy másik switch, egy szerver vagy akár egy végponti eszköz, például vezeték nélküli hozzáférési pont vagy nyomtató - minden olyan eszköz, amely rendelkezik SFP (szálas) porttal.

Az adó-vevő nem a leglenyűgözőbb termék. Valójában nem sokat lehet elmondani róla, ezek egyszerű eszközök. De szükség van rájuk két hálózati eszköz összekapcsolására optikai kábelek segítségével. Így ha nem is tekinthetjük ezeket a hálózat éltető elemeinek, a szerepük legalább a szívveréshez hasonlítható. Az adó-vevők biztosítják az adatok mozgását a hálózaton, a szerverek és a switchek, átjárók és végponti eszközök között.

Ennél a konkrét workshopnál ezt a hasonlatot használta az előadó. Ennek köszönhetően ahelyett, hogy elaludtam volna, számomra teljesen új megvilágításba kerültek az adó-vevők, és azon tűnődtem, miért is nem fordítottam rájuk korábban nagyobb figyelmet.

A megfelelő kapcsolat létrehozása

Az adó-vevő kiválasztása nagyon fontos, mert bár a szerepük egyszerű, a megfelelő kapcsolathoz a megfelelő termékre van szükség. Ha például egy több kilométeren át húzódó több gigabites optikai kábelből szeretne optimális teljesítményt kihozni (egyes adó-vevőink akár 10 kilométeres távolságot is támogatnak), meg kell győződnie arról, hogy pontosan a megfelelő adó-vevővel rendelkezik-e. Ha nem jót telepítünk, az átviteli sebesség közel sem lesz optimális, vagy egyszerűen nem fog működni a kapcsolat. A Zyxelnél még gazdaságos 10-es csomagokat is bevezettünk a nagyobb léptékű telepítésekhez, ahelyett, hogy egyesével kellene a drágább egyes csomagokat megvásárolni és használni.

Be kell vallanom, meglepődtem, hogy az adó-vevőkről szóló előadást mennyire hasznosnak és érdekesnek találtam. Ahelyett, hogy elkalandoztam volna, komolyan magával ragadott a téma. Ahhoz képest, hogy az elején azt gondoltam, hogy ezek csupán egy alapvető, funkcionális részét képezik a hálózatoknak, mára az adó-vevők valódi szószólója és támogatója lettem. Véleményem szerint minden hálózattervezőnek, mérnöknek és rendszergazdának törekednie kell arra, hogy megértse, milyen létfontosságúak a hálózat zavartalan működése és optimális teljesítménye szempontjából.

Ha többet szeretne megtudni, forduljon megbízható Zyxel partneréhez vagy a legközelebbi Zyxel irodához.

Luke Harley, az EMEA switch piacfejlesztési menedzsere

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.