A MagiCom is részt vett a HBLF vállalatirányítási kutatásában

|

Javuló kockázat-tudatosság és kommunikáció a cégeknél, de még mindig sok a teendő, hogy mind több cég működjön felelősen és jó vállalati polgárként. A HBLF Átláthatósági és Üzleti Etika munkacsoportja közzétette 2010-es vállalatirányítási (Corporate Governance) kutatását, melyen részt vett a MagiCom is, mint a HBLF tagcége is 21 más szervezettel együtt.

A kutatás célja az átlátható Vállalatirányítás (Corporate Governance) szélesebb körű pozícionálása, fogalomrendszerének tisztázása, vállalati “benchmarkok”, viszonyítási pontok kialakítása; valamint a legjobb gyakorlatok közkinccsé tétele volt. A kutatás továbbá rámutat, hogy a vállalatirányítási gyakorlatok javításán keresztül megelőzhetőek a visszaélések, a korrupció. A kutatás rámutatott, hogy a vállalatirányítás a cégek napirendjén jelen van, jól elfogadott, de kevésbé kezdeményező módon. A kutatásunkból többek közt kiderül, hogy a vállalatirányítási rendszer túlszabályozása a tendencia, ahelyett, hogy a párbeszédre és a törvényi betartatásra koncentrálna a szabályozás. Ugyanakkor a magyarországi szabályozás alapvetően harmonizált a nemzetközi és EU-s irányelvekkel, de nálunk alkalmazási anomáliák estén pótlólagos (utó) szabályozás tekinthető tipikus reakciónak, nem az alkalmazási szigor növelése. Ez utóbbit egyöntetűen problémásnak ítélik meg a felmérésben résztvevők, ami ahhoz vezet, hogy a kevésbé szabálykövető cégek „megússzák” és a szabálykövetők, a felelős és jó vállalati polgárként tevékenykedő cégek bizonyos iparágakban akár versenyhátrányba is kerülhetnek a piacokon. A megkérdezett vállalatok válaszai alapján a következő területek fejlesztése kulcsfontosságú: részvényesi kapcsolatok - részvényesi érdekek érvényesülése a külső szabályok belső interpretálásakor; érintetti kapcsolatok - érintettek véleményeinek, felszólalásainak csatornái; igazgatósági (és FEB) működés – objektív belső kontroll, személyi felelősségek; működési és szabályozási környezet – konzisztens szabályok és alkalmazói következetesség. Készült a HBLF sajtóközleményének felhasználásával.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.