A vállalati adatvagyon feltérképezése: adatszótár készítése PowerDesignerrel

|

A vállalatok elsődlegesen az adatbázis-konzisztencia, az újrahasznosíthatóság és az adatok minőségének javítása érdekében készítenek Data Dictionaryt, azaz adatszótárt. Ezen túlmenően egy jól felépített és karbantartott adatszótár növeli a fejlesztések hatékonyságát, könnyebbé teszi a változások bevezetését a meglévő rendszerekbe, azaz összességében a cégek költséget takaríthatnak meg, ha adatmodelljeiket adatszótárakra építik.

Mit nyújt a vállalatok számára a egy jól felépített adatszótár? - A rendszerek közötti egyszerűbb integrációt és kommunikációt; - Az alkalmazások közötti szabványos üzenetkezelést (pl. SOA területen jól alkalmazható); - Jobb minőségű üzleti intelligencia és analitika megteremtését; - Eltérő területeken dolgozó szakemberek közti hatékonyabb kommunikációt. Az adatszótár a vállalati adatbázisokban, elektronikus kommunikáció során használt adatelemek rendszerezett gyűjteménye, amely egyúttal tartalmazza az adatok egymáshoz fűződő viszonyának ismertetését is. Célja az, hogy egységes, összevont képet mutasson az összes vállalati adatbázisban előforduló adatokról. Az adatszótár kialakításakor egy fontos kérdést figyelembe kell venni. Mivel az adatszótár tartalma folyamatosan bővülni, változik, fontos a verziókezelés használata. A korábbi projektek adatbázisai az adatszótár akkori állapota alapján készültek el, ezért ha rendelkezünk az adatszótár előző verzióival, pontosan megmondhatjuk, hogy mik az eltérések, és egy integráció vagy BI transzformáció során hogyan kell az adatokat egységes, az adatszótárban leírt aktuális formára hozni. A vállalati meta-adat Repository megléte nagyban segíti a verziók és modellkonfigurációk menedzselését, mivel megőrzi a modellbe épített referenciákat. Az adatszótárak a vállalati adatelemeket könnyen újrahasznosíthatóvá teszik. A folyamatos változás során célszerű betartani három alapvető szabályt: 1) az adatelemeket nem szabad felülbírálni, más célra használni, így az adatelemek újrahasznosíthatóak maradnak; 2) az érvényüket vesztett adatelemeket kezeljük szeparáltan, és ne használjuk fel őket többet; 3) az adatelemek és attribútumaik között átlátható, tiszta kapcsolatot kell kialakítani, az adatstruktúrák normalizálás útján juttathatóak el a kívánt formába. Másik lényeges dolog, hogy a vállalaton belül egy-egy adatelem neve függően annak felhasználási helyétől (telephely, részleg, üzleti szerepkör stb.) eltérhet. Ezért az adatszótárnak támogatnia kell egy-egy adatelem, entitás esetében alias-ok kezelését is. Az alábbiakban szereplő angol nyelvű PDF-ekben részletesen is tárgyalásra kerül, milyen előnyöket hoz egy vállalati szintű adatszótár létrehozás, valamint ismertetjük, hogy a PowerDesigner segítségével hogyan valósíthatóak meg a fent megfogalmazott követelményeknek eleget tevő adatszótár: > How Modeling adds Value to a Data Dictionary http://www.sybase.hu/form_dl.do?id=1013 > Implementing a Data Dictionary using Sybase PowerDesigner http://www.sybase.hu/form_dl.do?id=1012

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.