Amitől a mobilparkolás hatékonyan működik

|

26 millió mobilparkolás egy évben - sikertörténet a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer.

Összesen több mint 26 millió alkalommal használták mobiljukat az autósok, hogy kényelmes, egyszerű és gyors módon parkolhassanak. A 20 milliárd forintos éves árbevételt eredményező rendszerre nem csak a költségvetésbe érkező bevételek miatt lehet büszke az állam, hanem a nemzetközi megjelenések során szerzett elismerések is igazolják a szolgáltatás innovatív voltát.

Előre tudni, mi lesz holnap
A mobilfizetési megoldás rugalmasságát a rendszer mögött futó SAP HANA üzleti analitika biztosítja.  A nagyteljesítményű elemzőrendszer bevezetésére a piacvezető Hewlett Packard Enterprise (HPE) magyar szakembereivel közös innováció keretében került sor. A HPE ezen a téren felhalmozott tapasztalatával a legátfogóbb megoldást kínálta a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. számára.

"A mobilparkolási szolgáltatás üzemeltetése mellett üzleti elemzésre is használjuk a kiépített rendszert. A dolgok internetét ebben a környezetben a parkolóórák és mobiltelefonok összessége adja, az így létrejövő IoT hálózat révén pedig a beérkező adatokkal modellezhetjük, előre megbecsülhetjük a városi közlekedés változását.

Az új rendszerünk nyújtotta analitikai lehetőségekkel például követhető, hogy az aktuális parkolási helyzetek miként befolyásolják a városok útjain kialakuló állapotokat. Az innovatív megoldások segítenek a rendelkezésre álló parkolóterületek jobb kihasználásában, ennek hatására talán kevesebb területet kell elvonni a városi életterünkből a parkolóhelyek számára" - emelte ki Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

A Hewlett Packard Enterprise által felügyelt rendszer képes a jövőbe is tekinteni. Fejlett funkcionalitásának köszönhetően még kialakítását megelőzően vizsgálni lehet egy új parkolási zóna bevezetésével járó bevételi és forgalmi változásokat. Megakadályozható a parkolási káosz egy rendezvény környezetében, de akár a katasztrófavédelem munkája is könnyebbé tehető az érintett területen álló járművek pillanatnyi számának villámgyors meghatározásával.

Két tesztrendszerrel is kutatják már a jövő lehetőségeit a Nemzeti Mobilfizetési Zrt szakemberei. A kecskeméti IoT parkolási megoldással már az induláskor meghatározható, hogy az érkezés helyén várhatóan található-e majd szabad parkoló. Ezzel nem csak a légszennyezettség javítható a parkolóhelyet sokáig kereső autók számának csökkentésével, de közlekedésbiztonsági és forgalmi szempontokból is előnyös a rendszer használata.


Szintén az SAP HANA adja az alapját annak a kamerarendszerre alapuló megfigyelőhálózatnak, mellyel a pécsi - világörökség részét képező - belvárosba behajtókat követik nyomon. A rendszámfelismerésen alapuló megoldással modellezhető a terület forgalma, így a városnak és az autósoknak is optimális behajtási rendszer lesz kialakítható.

A mobilrendszer és ami mögötte van
Az eszközszállításon túl a HPE szakemberei a szolgáltatást és az üzemeltetést is biztosították a rendszer mellé - minimalizálva a projekt bevezetésének kockázatát. A szabványos elemekből összeálló, skálázható rendszerhez a Hewlett Packard Enterprise proaktív támogatást nyújt, így az eszközök teljes életciklusára vonatkozó, folyamatos üzletmenetet biztosít.

Összetett feladatok látványos és gyors kezelésére képes az SAP HANA, hatalmas előnye az előrejelző modellező képessége, melyre alapozva hiteles üzleti tervezés építhető.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által üzemeltetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszer a HPE ProLiant DL580 szerverei révén rugalmasan bővíthető. A szabványos elemekből építkező, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. igényeire hangolt megoldás hibrid környezet kialakításának lehetőségét is magában hordozza.


"Mi sem igazolja jobban az SAP HANA rendszerének sikerét, hogy régiónkban már több száz a bevezetések száma, míg szerte a világon 15 ezernél is több SAP HANA megoldás teljesít már szolgálatot a Hewlett Packard Enterprise támogatásával" - mondta Birnbauer Péter, a HPE Közép-Kelet Európa régióért felelős üzletfejlesztési vezetője.

A mobilparkolási rendszert egyre több autós használja és egyre többen élvezik kényelmét, rugalmasságát, előnyeit. Komoly IT és rendszerfejlesztési projektek teszik lehetővé, hogy 2-3 kattintással tudjunk parkolni a városokban, és az ehhez hasonló fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan már parkolóhelyet is könnyebb lesz találni, és előre megbecsülni a parkolók terheltségét.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.