Augusztusi vírusok

|

Megszabadultunk a szúnyoginváziótól, ám vannak paraziták, amelyeknek mindegy: hőség tombol, vagy hideg eső szakad. Mint a VirusBuster statisztikái mutatják, a spamküldő és banki információgyűjtő számítógépes kártevők az elmúlt hónapban is szakadatlanul záporoztak a magyar internetezőkre.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek, illetve jelentetnek meg a VirusBuster honlapján (http://www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista). "Augusztusi méréseink szerint az elmúlt hetekben két népes botnet család -- a Zbot és a Bredolab família -- tagjai okozhatták a legtöbb bosszúságot a hazai szörfösöknek -- ismertette legfrissebb eredményeiket Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. -- Rajtuk kívül néhány régóta a neten keringő kártevő -- így a Worm.SdBot.GAP, a Worm.Rbot.MCG és a Backdoor.IRCbot.AECD -- színezte legutóbbi toplistánkat." Az úgynevezett botnet programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot -- (ro)botnetet -- toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" -- figyelmeztetett Szappanos Gábor. A VirusBuster 2010. augusztusi vírus-toplistája: Kártevő (Részesedés, %) Trojan.Agent.YHJN (63,24%) Backdoor.Bredolab.DJI (23,12%) Trojan.DL.Bredolab.DLS (4,04%) Trojan.Injector.SOC (2,43%) Worm.SdBot.GAP (0,57%) Worm.Agent.YJCM (0,56%) Worm.Rbot.MCG (0,38%) I-Worm.Katusha.IUG (0,32%) I-Worm.Zafi.B (0,21%) Backdoor.IRCbot.AECD (0,15%) Egyéb: (4,97%)

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.