Az Alpiq közép-kelet-európai energiakereskedelmi megoldását az IP Systems fejleszti

|

A legnagyobb svájci energetikai vállalat, az Alpiq AG 20 országban végez majd energiakereskedelmi tevékenységet – a kockázatok minimalizálása mellett – egy rendkívül összetett, az egyes országok helyi sajátosságait is kezelő informatikai keretrendszerrel. Az ennek fejlesztésére kiírt nemzetközi tendert a magyar IP Systems nyerte.

A határokon átnyúló energiakereskedelem számos kockázatot hordoz; a devizaárfolyamok és az energiaigények pillanatnyi változása, az eltérő időzónák és elszámolási különbségek, de még egy rosszul beütött kereskedési igény is jelentős veszélyeket rejthet. A teljes kereskedési folyamat támogatása mellett ezen kockázatok minimalizálását végzik az energiakereskedelmi és kockázatkezelési rendszerek (Energy Trade & Risk Management – ETRM), amelyeket eddig elsősorban Nyugat-Európában használtak. „[i]A közép-kelet-európai piac kevésbé egységes és szabályozott. Egy-egy részterületre megoldást nyújtó dobozos termékek ugyan léteznek, de erre a régióra eddig senki nem mert a helyi sajátosságokat is egységesen kezelő megoldást létrehozni[/i]” – mondta Hock Tamás, az IP Systems ügyvezető igazgatója. A cég korábban már dolgozott a svájci vállalatnak, akkor egy energetikai aukciókat modellező szoftvert készítettek el az Alpiq számára. „A most elnyert tender keretében egy jóval összetettebb, lényegében 20 országra kiterjedő kereskedési megoldást készítünk el az Alpiqkal partnerségben, a már meglévő informatikai fejlesztések hasznosításával” – tette hozzá Füzi Ákos, az IP Systems társalapítója. A fejlesztés már meg is kezdődött, a végcél, hogy a rendszer segítségével fizikai (gáz és villamos energia), illetve pénzügyi termékekkel (pl.: CO2 kvóta, fizikai szállítási opció, megújuló energiaforrások tanúsítványai) is lehessen kereskedni. „[i]Az általunk kifejlesztett megoldás nem pusztán az országok közötti energiakereskedelem informatikai támogatását szolgálja majd. Valós időben lesz képes kiszámolni az Alpiq számára az aktuális energetikai portfóliók pozícióját, és ezen keresztül megfelelő előrejelzésekkel segíteni a kereskedők munkáját a minél hatékonyabb és rizikómentesebb adásvétel érdekében[/i]” – tette hozzá Hock Tamás. A komplett megoldás átadására 2016-ban kerül sor.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.