Biztonságban az online karácsonyi forgatagban

|

Amikor a munkánkat végezzük, szeretnénk minél több dolgot elintézni minél rövidebb idő alatt, a biztonság pedig a legtöbb esetben a prioritási lista aljára kerül. Egy néhány hónapja publikált kutatás arra mutatott rá, hogy az emberek munka közben hajlamosak figyelmen kívül hagyni a biztonsági figyelmeztetéseket, különösen olyankor, amikor a riasztás valamilyen másik tevékenység, például gépelés, fájlok böngészése vagy videók nézése közben zavarja meg őket.

Ez a viselkedés a munkán kívüli ügyintézés során is jellemző, és a karácsony előtti időszakban fokozottan érvényes. A NetIQ szakértői összegyűjtötték azokat a legfontosabb biztonsági intézkedéseket, amelyeket az ünnepek közeledtével még a legnagyobb rohanásban is ajánlott megtenni annak érdekében, hogy komoly károktól óvjuk meg magunkat.

  1. Csak naprakészen és óvatosan!

A kiberbűnözők előszeretettel használják ki a különféle szoftverek biztonsági réseit arra, hogy belépjenek a felhasználók gépeire és fiókjaiba, és ellopjanak fontos adatokat, akár bankkártyákhoz tartozó információkat. Ez ellen úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha naprakész szoftvereket használunk. Azaz mindig telepítjük a frissítéseket, amint értesítést kapunk arról, hogy új változat érhető el, hiszen ezek „foltozzák be” a biztonsági réseket. Szintén alapvető elem a védekezésben a vírusirtó program, amit manapság már nemcsak számítógépen, de okostelefonon is érdemes használni, mivel a mobil eszközöket is egyre gyakrabban veszik célba a kiberbűnözők.

  1. Csak megbízható forrásból!

Az egyszerűbb út sokszor könnyebb, különösen akkor, ha szorít az idő. De még az ünnepi rohanásban is fontos figyelmet fordítani arra, hogy mindent csak megbízható forrásból szerezzünk be. A karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen zenék és filmek letöltésekor például nem érdemes torrentoldalak használatával veszélynek kitenni eszközeinket. Hasonló a helyzet a mobilos applikációkkal: legyen szó akár karácsonyi játékról, akár egy webshop alkalmazásáról, csak a hivatalos alkalmazásboltból beszerzett programokban bízzunk. Online vásárláskor is célszerű ezt a tanácsot szem előtt tartani, és csak már jól ismert, bejáratott webshopokból vásárolni, különösen nagy értékű termékek esetén.

  1. Vigyázzunk adatainkra!

Webes vásárláskor elengedhetetlen, hogy megadjuk a személyes adatainkat, itt is érdemes azonban körültekintően eljárni, mert rossz esetben ezek is illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Védelmet nyújthat az adatlopás ellen, ha az adott oldal rendelkezik SSL-tanúsítvánnyal, ez ugyanis garantálja, hogy az adatok egy titkosított csatornán keresztül jutnak el a honlap üzemeltetőihez. Arról, hogy az oldal SSL-tanúsítványt használ, két dologból győződhetünk meg: a webcím https-sel kezdődik (http helyett), és egy lakat ikon látható mellette.

A böngészők a nagyobb kényelem érdekében felajánlják, hogy elmentik a beírt adatokat, így később nem kell újra bevinni azokat. Ha érzékeny információkról van szó, akkor inkább tekintsünk el ettől a kényelemtől, különösen mobil eszközök esetén. Hiszen ha esetleg ellopják a tabletünket vagy okostelefonunkat, akkor a tolvaj a személyes adatainkhoz, sőt legrosszabb esetben akár a bankkártyaadatainkhoz is hozzáférhet. További védelmi vonalat jelent, ha azonosítással védjük okos eszközeinket, azaz beállítjuk, hogy a képernyőt csak egy PIN-kód megadása vagy például az ujjlenyomatunk beolvasása után lehessen feloldani.

  1. Kerüljük a nyilvános wifi-hálózatokat!

A karácsony előtti rohanásban gyakran vagyunk kénytelenek útközben intézni dolgainkat. Ebben nagy segítséget jelentenek a mobil eszközök és a folyamatos online kapcsolat. Ugyanakkor ezt is csupán biztonságos körülmények között ajánlott igénybe venni. A nyilvános helyeken, kávézókban, közterületeken vagy plázákban elérhető, nyílt wifi-hálózatokon keresztül utazó adatok szintén illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ezért ha egyszerű böngészésnél és nézelődésnél többre vágyunk, a karácsonyfa alá szánt okostévét inkább a biztonságosabb otthoni kapcsolatot vagy a mobilszolgáltató által biztosított mobilnetet használva rendeljük meg.

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.