Csomagja érkezett: a társadalmi távolságtartás idején a kiberbűnözők a kézbesítési szolgáltatásokat is kihasználják

|

A csalók gyakran szállítmányozási cégek alkalmazottjaiként jelentik, hogy egy csomag megérkezett, de ahhoz, hogy a potenciális áldozat megkapja azt, el kell olvasnia vagy meg kell erősítenie a mellékelt fájlban szereplő információkat.

Amint az áldozat kinyitja a mellékletet, a rosszindulatú program már le is töltődött számítógépére vagy telefonjára.

A levél például tartalmazhat egy Remcos nevű hátsó ajtót a készülékre. Ez a rosszindulatú program bottá változtathatja a számítógépet, ellophat adatokat vagy letölthet további rosszindulatú programokat.

A személyes adatokra vadászó adathalászok hitelesnek tűnő másolatokat készítenek a népszerű kézbesítési szolgáltatások weboldalairól. A potenciális áldozatokat pedig arra kérik, hogy olyan adatokat adjanak meg, mint például e-mail cím és jelszó, hogy ezáltal a weboldalon nyomon követhessék csomagjaikat. 

"A kibontakozó világjárvány sok ágazatban káoszt teremtett - ideértve a kézbesítési szolgáltatásokat is -, és nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők ezt előnyükre próbálják használni. Mivel az emberek rendszeresen értesítést kapnak a kézbesítés késéséről vagy az árucikkhiányról, és jelenleg csak erősen korlátozott lehetőségük van arra, hogy a boltokban megvásárolják a szükséges termékeket, az ilyen típusú csalásoknak nagy esélyük van a sikerre. Annak ellenére, hogy mindenki szeretne minél hamarabb a csomagjához jutni, fontos, hogy mindig körültekintően mérje fel, honnan érkeznek ezek az e-mailek, és ellenőrizze, hogy a weboldal címe helyes-e"- mondta Tatjana Serbakova, a webtartalom vezető elemzője.

Elkerülendő, hogy koronavírus-alapú spam és adathalász kampányok áldozatává váljon bárki is, a Kaspersky szakértői a következőket javasolják:

·       Vizsgálja meg alaposan a feladó email címét: ha egy ingyenes e-mail szolgáltatásból származik, vagy értelmetlen karaktereket tartalmaz, akkor valószínűleg hamis

·       Ügyeljen a szövegre: a jól ismert cégek nem küldenek rossz formátumú vagy rossz nyelvtanú e-maileket

·       Ne nyissa ki a mellékleteket, és ne kattintson a linkekre a kézbesítőktől származó e-mailekben, különösen, ha a feladó ragaszkodik hozzá. Sokkal jobb, ha közvetlenül a hivatalos webhelyre látogat, és onnan jelentkezik be fiókjába

·       Használjon olyan megbízható biztonsági megoldást, mint például a Kaspersky Security Cloud, amely azonosítja a rosszindulatú mellékleteket és blokkolja az adathalász webhelyeket

Bővebben a hamis kézbesítési szolgáltatásokról a Kaspersky Dailyn olvashat.

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.