Az emberközpontúság és a pozitív társadalmi hatás lesznek az üzleti siker kulcstényezői

|

Az üzleti vezetők minden eddiginél nehezebben tudnak egyensúlyt teremteni a különböző csoportok és érdekeltek igényei között.

 

 

Az ügyfelek több innovációt szeretnének kevesebb pénzért; a munkavállalók nagyobb önállóságot és inspirációt követelnek; a tágabb értelemben vett közösség pedig a társadalmi érzékenységet kéri számon a vállalatokon.

Az eltérő igények és szükségletek ellenére ezek a csoportok valójában kapcsolódnak egymáshoz -derült ki legutóbbi kutatásunkból.

A vizsgálat részeként azt vettük górcső alá, milyen kapcsolatot ápolnak a szerveztek munkavállalóikkal, az ügyfelekkel és a társadalommal, mennyire fontosak az egyes csoportok a siker szempontjából, és milyen szerepet játszik a kultúra, a kreativitás és a digitális technológia az összképben. Az eredmények érdekes felismeréseket hoztak, és egy olyan világ képét festették le, amelyben a munkavállalók jelentik a legfőbb prioritást, majd utánuk következnek az ügyfelek. De azt is látjuk, hogy egyre nagyobb az igény arra, hogy a vállalatok "jót tegyenek" a szélesebb társadalom javára. Ez különösen azért fontos, mert az emberek - potenciális munkavállalóként és ügyfélként is - az egyértelmű társadalmi céllal és jövőképpel rendelkező szervezetekhez vonzódnak, különösen azokhoz, amelyek pozitív társadalmi hatása már egy ideje nyilvánvaló.

Pozitív társadalmi hatás

A kutatásból kiderült, hogy míg az üzleti vezetők túlnyomó többsége (74%) egyetért abban, hogy a pozitív társadalmi hatáson múlik a siker, közel felük (47%) úgy gondolja, hogy szervezete nem képes ilyen hatást kiváltani. A vezetők 78%-a szerint az is fontos, hogy megbízzanak szervezetében. Ám a kutatás nehézségeket azonosított ezen a területen. A megkérdezett vezetők közel kétharmada (63%) úgy véli, hogy a társadalom kritikusabbá vált az üzleti közösséggel szemben az utóbbi három évben. 71%-uk beismeri, hogy többet is tehetne az emberi életminőség javításáért.

Miközben az üzleti vezetők a munkavállalókat és az ügyfeleket állítják figyelmük középpontjába, tisztában vannak vele, milyen fontos szerep hárul rájuk a pozitív hatás elérése szempontjából. 63%-uk szerint ennek érdekében meg kell változtatniuk a szervezetük által követett szemléletet. A vezetők már keresik a megoldásokat a kihívás legyőzésére. 69%-uk úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a digitális technológia segíteni fogja a pozitívabb társadalmi hatás elérését a következő évek során. További 73%-uk tartotta fontosnak a szükséges kultúra kialakulásának ösztönzését - rámutatva, hogy "a kreatív és együttműködő kultúra megteremtése és fenntartása kulcsfontosságú a pozitív társadalmi hatás elérése szempontjából".

A társadalmi jövőkép megvalósítása

A pozitív társadalmi hatás elérésével kapcsolatos üzenetet sok vezető megértette: 76%-uk elismerte személyes felelősségét abban, hogy szervezete működését ebbe az irányba terelje. Az ENSZ globális fenntarthatósági célkitűzései (SDG) gyakorlatilag a teljes üzleti közösség számára megfogalmazzák ennek szükségességét. Erre a Fujitsunál komoly hangsúlyt fektetünk, és beépítjük az SDG-célokat jövőképünk megvalósításába. Ahogy a megkérdezett vezetők is kiemelték, milyen fontos szerepet játszik a digitális technológia a pozitív társadalmi hatás elérésében, mi magunk is az érintettekkel közösen dolgozunk a globális célok megvalósításán. Az AI, az IoT és a felhőtechnológiák alkalmazásával elősegítjük a fenntartható mezőgazdasági és élelmiszertermelést, fejlesztjük az egészségügyet, és ösztönözzük a vállalaton belüli innovációt.

Felismertük, hogy a digitális technológia segít kiegyensúlyozottan kezelni a három csoportot - a munkavállalókat, az ügyfeleket és az állampolgárokat -, és elérni, hogy a szervezet működése mindháromra pozitív hatást gyakoroljon. Fontos, hogy a három csoportot egységesen tudjuk kezelni, hiszen a vállalat működése során olyan folyamatok kidolgozására kell törekednünk, amelyek egyaránt szolgálják a munkavállalók, az ügyfelek és az állampolgárok javát. Ha pozitív hatást tudunk gyakorolni az emberek - minden ember - életére, garantált a siker!

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.