Fenntarthatóság fejlesztése RPG forráskódú AS/400 platformokon

|

A Szegedi Tudományegyetem és az R&R Software Zrt. a FrontEndART Kft. workshop rendezvényén mutatta be legutóbbi fejlesztésük eredményét.

Az IBM Power i (AS/400) platformon RPG programozási nyelven írt nagyméretű, kritikus rendszerek szerves részét képezik a napjainkban is működő nagyvállalati információs rendszereknek, társadalom-kritikus feladatokat ellátó üzleti környezeteknek (pl.: banki, biztosítási, közüzemi rendszerek). Esetenként több tízéves működésük során frissítették, továbbfejlesztették ezeket a rendszereket, az üzemeltetési költségük azonban ezzel párhuzamban fokozott ütemben nőtt. Ezt felismerve kezdett közös projektbe a Szegedi Tudományegyetem nemzetközileg elismert, forráskód-minőséggel kapcsolatos kutatásokat végző csoportja, és az R&R Software Zrt. – 1991 óta Magyarország egyik legtapasztaltabb RPG és AS/400 szakértője, és a QualityGate kódminősítő-keretrendszert kifejlesztő FrontEndART Kft. A nagy teljesítménnyel és párhuzamos működtetéssel járó kockázatokat számba véve határozták meg a projekt céljait: • RPG rendszerek szoftverminőségének javítása, statikus forráskód-elemzésen alapuló minőségbiztosítása. • RPG rendszerek modernizációs célú, rétegzett struktúrára történő automatizált átalakítása. • RPG rendszerek felhasználói felületeinek automatizálható transzformációjának támogatása. • Transzformációs keretrendszer prototípusának létrehozása, amely RPG alapú, nagyméretű rendszerek esetén a fenti módszertanok integrálásával támogatja az átalakítást. • A transzformált rendszerek felhő alapú alkalmazását lehetővé tévő módszertan létrehozása. A kész eszközkészletet és az alkalmazásukhoz használatos módszertant 2014. október 16-án mutatták be a létrehozásban résztvevő szakértők a FrontEndART Kft. workshop rendezvényén. [i]Dr. Ferenc Rudolf, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének munkatársa elmondta, hogy a szoftverek teljes életciklusa során a költségek 25 százalékát a karbantartás teszi ki - ez eredményesen csökkenthető a kódminőség ellenőrzésével és javításával.[/i] Az R&R Software kínálatában tanácsadás és bevezetési projekt formájában, a FrontEndART Kft. QualityGate keretrendszerének alkalmazásával elérhető új szolgáltatás lehetővé teszi az RPG forráskódú rendszereket használó ügyfelek számára, hogy csökkentsék azok üzemeltetési költségeit, modernizálják a felépítésüket és felhasználói felületüket, elkerüljék a kóderózió káros hatásait, valamint hogy létrehozzák vagy bővítsék a Cloud képességeiket.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.