Fragile to Agile - a szervezeteknek demokratizálniuk kell döntéseiket és decentralizálniuk kell adataikat a túléléshez

|

Az új évezred kezdete óta a cégvezetők tisztában vannak vele, hogy a gyorsan terjedő digitális technológia kezeléséhez szervezetüknek reagálókésznek kell lennie. Akiknek gondjuk volt erre, azoknak sikerült gyorsan alkalmazkodniuk. Akik ellenálltak a trendnek, lemaradtak a többiektől.

2020-ban azonban jött a Covid19, örökre átalakítva az üzleti életet - és a világot. Az agilitás és az alkalmazkodókészség egyik napról a másikra vált elérendő célból a túlélés alapvető feltételévé, és mindenki kétségbeesetten küzdött, hogy a felszínen maradjon a váratlan változások közepette.

Hogy segítsük a hirtelen váltást a munkaszervezés területén is követni, és agilissá tenni a szervezetet, cégvezetők bevonásával nemzetközi felmérést készítettünk annak kiderítésére, hogyan alkalmazkodnak a szervezetek napjaink kihívásaihoz, és miként készülnek a jövőbeni növekedésre.

Az így született Fragile to Agile című jelentés célja, hogy agilitásra inspiráljon a szervezeten belül. Cikkünkben összefoglaljuk a döntések demokratizálásának és az adatok decentralizálásának szükségességével kapcsolatos főbb felismeréseket, és ismertetjük azokat a felhőképességeket, amelyek segítenek előre haladni a jövőbeni siker útján.

Önállóságot az embereknek: a döntések demokratizálása és az adatok decentralizálása

A vállalatok már a Covid19-válság előtt a tudatára ébredtek annak, hogy bizalomra épülő, autonóm kultúrára van szükség.

A döntések demokratizálása és az adatok decentralizálása fontos volt ahhoz, hogy reagálni tudjanak a változásokra, és folyamatosan fejlődhessenek a gyorsabb, megalapozottabb döntésekből és intézkedésekből eredően. A világjárvány elmélyítette ezt a folyamatot.

A jelentés első részében a gyorsaság szükségességéről, valamint arról van szó, milyen szerepet játszik a technológia az agilitás támogatásában. Persze hasonlóan fontosak az emberek is, pontosabban az, hogy ellássuk őket a gyorsabb és megalapozottabb döntéshozatalhoz szükséges adatokkal. Erről szól a "Fragile to Agile" című jelentés második része.

Ebben a részben a jelentés azzal foglalkozik, hogy az adathozzáférés biztosítása gyakran szükségtelenül nehézkes vagy rugalmatlan… a döntéshozás pedig gyakran felülről lefelé, irányításos rendszerben történik, ami kedvez a bürokráciának.

Látszólag számos szervezetnek érdeke az adatok és a döntéshozás bizonyos mértékű decentralizálása - és annak a kultúrának a megteremtése, amelyben minden munkavállalónak szava van, és képes az önálló fellépésre. A többség számára ez jelentős változást jelent, de így felgyorsíthatók az intézkedések, és nő a reagálókészség, ami mind a munkatársi, mind pedig az ügyfélélményt javítja.

Ezt kutatásunk is alátámasztja, és a válaszadók nagy része is egyetért vele. A vezetők kicsivel több mint fele (51%) szeretné, ha a dolgozók úgy éreznék, hogy meghallgatják a véleményüket. Még biztatóbb, hogy 65%-szerint mindenkinek döntéseket kellene hoznia a vállalatnál.

Tényleg ennyire egyszerű?

Az a probléma, hogy a vállalatok többsége maga is beismeri: centralizáltak a döntéshozatali folyamatai. Hiába jó a vezetői szándék, a valóság nem ezt tükrözi - és hasonló a helyzet az adatok megosztása terén is.

A vezetők azt mondják, hogy szeretnék, ha a munkatársak úgy éreznék, fel tudják használni az adatokat az üzleti működés javítására (49%) és az innováció ösztönzésére (49%). Sokan (64%) azt is tudják, hogy üzletileg indokolt lenne decentralizálni az adatokat, és hozzáférést biztosítani a dolgozók számára.

Ennek ellenére a vállalatok közel egynegyede (24%) úgy nyilatkozik, hogy az adatok dolgozói elérése és felhasználása túlságosan kockázatos - aggályokat vet fel az adatbiztonsággal, a szabályozással és a dolgozói oktatás hiányával kapcsolatban.

De azt legalább elismerik, hogy ezen változtatni kell. A vállalatok 68%-a szerint ma már fontosabb hozzáférést adni a munkatársaknak az adatokhoz, mint a világjárvány előtt volt. 74% pedig egyetért azzal, hogy az üzleti adatok hasznosítása kulcsfontosságú a túléléshez 2021-ben.

Végső soron a "Fragile to Agile" című jelentés megállapítja, hogy a bizalom létfontosságú a döntések demokratizálása és az adatok decentralizálása szempontjából. Ám a munkatársak még nem élveznek olyan fokú bizalmat, amilyenre a döntéshozáshoz és az adatokban rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázásához szükség lenne.

Ez egy kulturális kihívás, amelyet a vállalatoknak le kell győzniük, ha sikeresek szeretnének lenni 2021-ben.

A felhő elősegíti a demokratizált és decentralizált működést

A felhő rendkívül hasznos volt a szervezetek számára a világjárvány alatt. Lehetővé tette infrastruktúrájuk és működésük skálázását, az új munkastílus támogatását, valamint az új és jövőbeni üzleti problémákra reagáló, új technológiai megoldások bevezetését.

A jelentés első részében szó van arról, miért tartják a vállalatok fontos technológiai beruházásnak a felhőt. A második rész azt járja körül, hogyan teremt a felhő több értéket azáltal, hogy működésük újragondolására, döntéseik decentralizálására és a változásokra való gyorsabb reagálásra ösztönzi a szervezeteket, majd segíti is ezeknek a lépéseknek a végrehajtását.

A felhő skálázhatósága, sebessége és innovációs képességei kulcsszerepet játszanak a jobb ügyfélélmény megteremtésében. Mivel a felhő lehetővé teszi az adatok decentralizált modell szerinti elérését és felhasználását, az eredményesebb és gyorsabb döntéshozatalt is elősegíti a szervezeteknél.

A jelentésben azt is tárgyaljuk, milyen fontos szerepet játszanak a felhőben tárolt adatok az ügyfélélmény szempontjából. A válaszadók többsége (69%) egyetért ezzel. Mi azonban arról is meg vagyunk győződve, hogy a felhőadatok a munkavállalói élmény és döntéshozatal szempontjából is hasonlóan lényegesek.

Míg a felhő fontosságát kétségkívül növeli, hogy azonnali - esetenként valós idejű - hozzáférést nyújt a benne tárolt adatokhoz, a régi adatok is fontos szerepet játszhatnak a hosszabb távú trendek és viselkedések megértésében.

A megkérdezettek 58%-a elismeri a régebbi adatok fontosságát. Ez arra utal, hogy szívesen tanulnának a múltból a jövőt érintő döntések meghozatalakor, annak ismeretében, hova kellene eljutnia a szervezetnek.

Nem mindig egyszerű azonban ezeknek az adatoknak a felhasználása az információszerzés és az üzleti intelligencia céljaira. Ezen a területen olyan partnerre van szükség, aki tisztában van vele, hogyan teheti lehetővé a szervezet számára a régi adatok hasznosítását a felhőn és modern alkalmazásokon keresztül.

Kutatásunk végső soron megmutatta, hogy a vállalatok tisztában vannak a felhő fontosságával, és itt az ideje, hogy kihasználjuk előnyeit az átalakulás terén, rendbe tegyük az alapokat, és újragondoljunk mindent a működési folyamatoktól az üzleti kultúráig.

Ha szeretne többet megtudni, és szívesen végrehajtaná a "Fragile to Agile" váltást, töltse le a jelentés teljes szövegét, és vegye fel velünk a kapcsolatot!

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.