A Fujitsu úttörő gyógyszerkutatási platformja felgyorsítja az új gyógyszerek piaci bevezetését

|

A Fujitsu által a Polarisqb partnereként tesztelt áttörő jelentőségű, új gyógyszerkutatási platform segít a gyógyszergyártó vállalatoknak gyorsabban és költséghatékonyabban bevezetni a piacra a létfontosságú gyógyszereket.

A platform a kvantumtechnológia által inspirált technológia, a gépi tanulás, valamint a hibrid kvantummechanikai és a molekuláris kvantummechanikai szimulációk (QM/MM) kombinációjával alakítja át a gyógyszerkutatás folyamatát.  

Az innovatív platform megkeresi és azonosítja azokat a "de novo" vezérmolekulákat, amelyek felhasználásával kifejleszthetők a napjaink legveszélyesebb betegségei ellen hatásos gyógyszerek. A platformmal kezdetben a széles körben elterjedt dengue-lázra keresnek gyógymódot.  

Míg más módszerekkel tízmilliós, a Fujitsu és a Polarisqb platformjával milliárdos nagyságrendben lehet vizsgálni a molekulákat. Amellett, hogy a rendszer több molekulát tud ellenőrizni, a piacon elérhető többi gyógyszerkutatási platformnál gyorsabban el tudja végezni ezt a feladatot. A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere tízezerszer gyorsabb a hasonló megoldásoknál, így 2-4 évről mindössze 8 hónapra rövidíti a vezérmolekulák megkereséshez és a gyógyszerfejlesztés első szakaszának megkezdéséhez szükséges időt.  

A vezérmolekulák azonosítása után a Polarisqb saját fejlesztésű gépi tanulási algoritmusa és QM/MM-szimulációi gyorsan felmérik, hogy a molekula rendelkezik-e minden olyan tulajdonsággal, amelyre egy gyógyszernek szüksége van a piaci bevezetéshez. A koronavírushoz hasonló járványok felhívják a figyelmet arra, hogy az eddiginél gyorsabb folyamatokra van szükség a gyógymód megtalálásához. Ez a platform az eredményes és gyors reagálásban segíti a gyógyszeripari vállalatokat. 

Patrick Stephenson, a Fujitsu UK innovációért és egészségügyi ügyfelekért felelős igazgatója: "A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere úttörő technológiát képvisel. Izgatottan várom, hogy partnerünk, a Polarisqb közreműködésével hogyan sikerül ezzel a rendszerrel magasabb szintre emelnünk a gyógyszerkutatási folyamatot. A platform skálázásával a jövőben számos egyéb betegséggel szemben is szeretnénk felvenni a harcot, hogy a gyógyszerek gyorsabban és költséghatékonyabban eljussanak a betegekhez."  

Dr. Shahar Keinan, a Cloud Pharmaceuticals cégből kivált Polarisqb vezérigazgatója: "A Polarisqb nagy várakozásokkal vesz részt a gyógyszerkutatást forradalmasító új platform fejlesztésében. Meggyőződésünk, hogy a gyógyszerek fejlesztése inflexiós pontot ért el. A kvantumtechnológia által inspirált számítástechnika bevezetésével, a piaci igényekre reagálva, jelentősen növelni tudjuk mind a számítások sebességét, mind pedig  a vizsgálatnak alávetett lehetséges molekulák körét."  

A jelenlegi kísérleti projekt célja az évente 100 millió fertőzést és 22 ezer halálesetet okozó dengue-láz gyógyítására megfelelő molekulák azonosítása. A dengue-láz ellen még mindig nem létezik az összes érintett esetében alkalmazható gyógymód, ezért tűzte ki a Fujitsu és a Polarisqb ezt a fontos célt a közös gyógyszerkutatási platform kísérleti projektjéhez.  

A partnerek arra számítanak, hogy 2020 májusára azonosítani tudják majd a dengue-láz gyógyszerének új vezérmolekuláit, amelyek felhasználásával a partnerek továbbléphetnek a gyógyszerkutatási folyamat következő szakaszába. Ezzel párhuzamosan a két vállat jelenleg gyógyszeripari partnerekkel együtt vizsgálja a későbbiekben megcélozható egyéb betegségek körét.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.