Gyerekmunkát is szűr az üzleti élet facebookja

|

Már hazai cégek is tesztelhetik azt a megoldást, amely figyelmeztet, ha a kizsákmányolás, gyerekmunka lehetősége felmerül a nemzetközi ellátási láncukban. Világszerte ugyanis 20-30 millió ember dolgozik rabszolgaként. E jelenséget csökkentené az SAP szoftvercég és a Made in a Free World együttműködése.

A megoldást az adja, hogy összekapcsolják a világ legnagyobb üzleti kereskedelmi hálózatát a legjelentősebb nemzetközi kényszermunka adatbázissal, és mely így jelzi a problémás beszerzéseket. Mi az üzleti élet facebook-ja? Előbbi egy olyan üzleti platform, piactér, melynek globális népszerűségét mutatja, hogy kétpercenként csatlakozik egy új vállalat a jelenleg közel 2 millió céghez, hogy egymás közti kapcsolataikat digitális útra tereljék. Az SAP tulajdonában lévő Aribán nagyobb forgalom zajlik, mint az ebay, az amazon, az Alibaba rendszerein együttvéve. Az egy év alatt közel ezermilliárd dolláros forgalmat lebonyolító, felhő alapú kereskedelmi hálózatba való belépés hatékonyabbá, egyszerűbbé teszi a komplex vállalati beszerzés, elszámolás folyamatait. Ez jelentős megtérülést is biztosít a vállalatok számára a nemzetközi beszállítók tömege, a szabad verseny miatt. E rendszert kapcsolják össze azzal az adatbázissal, mely a kizsákmányolás, gyerekmunka által leginkább érintett árukat, szolgáltatásokat, forrásokat gyűjti össze világszerte, szám szerint 54 000-et. A listát a rabszolgaság ellen küzdő Made in a Free World non-profit hálózat állította össze, és frissíti. Az ellátási lánc elemzésével kiderülhet például, hogy az egyik országból megrendelni kívánt eszközök alapanyaga egy olyan közép-afrikai országba vezethető vissza, ahol az adott szektorban aggályokat vet fel az etikus foglalkoztatás, vagy az alacsony szintű szabályozás. Így egy másik szállítót választhat a beszerző, amely ráadásul jobb minősítést, magasabb értékeléseket kapott más felhasználó cégektől. A pilot programba azon vállalatok vehetnek részt, amelyek már használják az Aribát, és információt szeretnének kapni arról, hogy jelenlegi beszerzési gyakorlatuk mennyire érintett a kényszermunka -nem tudatos- támogatása kapcsán. “A rabszolgaság és a gyerekmunka világszerte jelen van, de ennek nem kellene így lennie. Digitális összekapcsolt, és adatok uralta világban élünk. Megvannak az eszközeink, és az információink hogy azonosítsuk, megszüntessük [a kényszermunkát]” -mondta Justin Dillion, a Made In A Free World alapító-ügyezetője az együttműködés kapcsán.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.